Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niezupełny blok prawej odnogi pęczka Hisa a omdlenie

Gość danzelll

Rekomendowane odpowiedzi

Gość danzelll

Witam. Zacznę od sedna. Tydzień temu straciłem przytomność po powrocie z pracy (nocki), przy czym miałem drgawki. Mam 22 lata więc trochę się zdziwiłem. Trafiłem do szpitala na tydzień czasu. Miałem robione szeregi badań, ale wiadomo, przy takich objawach od razu powstaje choroba o nazwie *padaczka* diagnoza dla mnie jak wyrok śmierci, ani pracy, ani auta. W moim regionie to katastrofa, szczególnie jak miałem dostać umowę na stałe. *Padaczkę* zdiagnozowano u mnie dopiero na 2 badaniu EEG po nie przespanej nocy. Ale tylko podczas głębokiego oddychania. Wiem, że gdy straciłem przytomność parę razy mocno ziewnąłem, najpierw lewa ręka zaczęła mi drżeć, później prawa, a na końcu cały. Dodatkowo w badaniu EKG wyszło jak w temacie. Trochę mnie to zainteresowało, bo miewam bóle serce, a kilka razy w roku bardzo silne do tego stopnia, że nie mogę złapać oddechu przy czym się cały zwijam, bo nie mogę ustać. Problem z krążeniem też miewam, nogi zimne mam nawet w najgorętsze upały lata. Wiem, może się łudzę, ale zanim stracę prawko i prace wole wykluczyć szereg innych wad.. Pozdrawiam

Witam Danzelll, Niezupełny blok prawej odnogi pęczka Hisa nie jest bardzo groźną sprawą. Nie może być przyczyną utrat przytomności, ani omdleń. U młodych osób można go uznać za nieprawidłowość na pograniczu normy. Skoro neurolodzy rozpoznali padaczkę, to może właśnie padaczka jest przyczyną utrat przytomności z drgawkami. Po włączeniu leków przeciwpadaczkowych będzie można zobaczyć, czy leczenie jest skuteczne i czy utraty przytomności nie nawracają? Jeżeli będzie skuteczne, to będzie to dodatkowe potwierdzenie, że choruje Pan na padaczkę. Natomiast, jeżeli będą nawracały, to będzie sugerowało, że trzeba nadal szukać innej przyczyny. Niezależnie od wszystkiego, widać z Pana opisu, że praca w nocy nie służy Panu i w nocy trzeba raczej spać. Warto też zachować ostrożność z piciem alkoholu i stosowaniem środków pobudzających. Najlepiej z tego zrezygnować całkowicie.