Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Witold123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Witold123

Witam, obecnie mam 21 lat. Pierwszy raz nadciśnienie tętnicze wykryto u mnie w wieku 13 lat. Po wykryciu problemu skierowano mnie do CZD w Warszawie (oddział nefrologiczny), w którym przeszedłem wszystkie możliwe i niezbędne badania. Nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, a lekarze nie byli w stanie wskazać dokładnej przyczyny nadciśnienia. Uznano że może być to odziedziczone (w sumie może być w tym trochę prawdy) i przepisano mi leki. Do dnia dzisiejszego zażywałem bardzo wiele różnych leków, odwiedziłem wielu kardiologów, lecz problem nie znikł i ciśnienia nie udało się obniżyć. Skutkiem tego problemu jest lekkie powiększenie prawej komory serca oraz zmiany w EKG. Nigdy nie miałem problemu z bólami głowy, zawrotami, zadyszką oraz nie miałem typowych objawów związanych z tym problemem (może jedynie drganie rąk). Od zawsze byłem bardzo aktywny fizycznie (gra w klubie piłkarskim), nigdy nie paliłem, pije bardzo mało alkoholu, uważam że moje odżywanie też jest w miarę odpowiednie. Coraz częściej jednak zaczynam podejrzewać, że jedna z przyczyn może mieć podłoże nerwowe oraz stresowe. Sam już nie wiem co robić, jak obniżyć to ciśnienie i co może być jego powodem. Prosiłbym o wasze rady i wskazówki, dziękuję.

Gość eeeeeeeedfdf

Hej, być może CZD nie doszło do żadnych wniosków gdyż zmiany były nieswoiste i niewyraźne. Jako dorosła osoba, która ma nadciśnienie juz dobre kilka lat moze warto wykonać ponownie szereg badań aby znaleść przyczyny. Polecam wykonać badania hormonów. To kosztowna zabawa...zazwyczaj lekarz wypisze kilka podstawowych ale na Twoim miejscu zagłębił bym się dalej i wydał te kilkaset zł. Dodatkowo warto wybrać się do psychologa i opowiedzieć o całości a on oceni czy stres w Twoim przypadku jest na tyle duży ze wplywa w tak znacznym stopniu na cisnienie.