Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość kiciunia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kiciunia

Witam. Od jakiegoś czasu nękają mnie napadowe zaburzenia rytmu (tachykardia, dodatkowe pobudzenia nadkomorowe i komorowe), nie tylko w spoczynku, także podczas aktywności fizycznej; także łatwo się męczę. Lekarz rodzinny stwierdził u mnie szmery na sercu podczas osłuchiwania i skierował mnie na dalszą diagnostykę kardiologiczną. W grudniu 2013 miałam przeprowadzoną ambulatoryjną diagnostykę tych zaburzeń rytmu na oddziale wewnętrznym - badanie holterowskie, echo serca oraz badanie krwi (morfologia , biochemia, TSH). Powyższe badania wykazały (z tego, co zdążyłam się rozczytać- niestety wyniki opisywane odręcznie): - w echo:ugięcie płatka zastawki mitralnej ze śladową falą zwrotną, - w holterze: 207 pobudzeń komorowych, w tym: 186 pojedynczych, 4 typu 2, 4 typu 3+, 9 typu epizod, 1 typu R/T. 40 pobudzeń nadkomorowych, w tym: 12 typu 1, 11 typu 2, 1 typu 3+, 6 typu częst. (częstoskurcz (?)) 1855 tachykardii, brak bradykardii i pobudzeń wystymulowanych . Zmiany w ST: Max obniżenie (uV): -87/II godz. 8:24 oraz -25/V godz. 12:24 Max uniesienie(uV): 12/V godz. 10:49 -badanie krwi: wszystko w normie, TSH: 2,8. Lekarka ze szpitala, która oglądała wyniki (nie kardiolog), powiedziała, że przyczyną tych zaburzeń rytmu może być defekt zastawki mitralnej. Dostałam Metoprolol 50 mg, kazano mi także suplementować Mg i K, bo ich poziom oscylował w dolnych granicach normy. Kiedy poszłam do lekarza POZ z tymi wynikami, powiedział, że są one niejednoznaczne i wypisał skierowanie do poradni kardiologicznej, z komentarzem, że lepiej by było powtórzyć te badania u specjalisty. Co o tym wszystkim myśleć? Czy rzeczywiście taki defekt zastawki może być odpowiedzialny za zaburzenia rytmu?