Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników badania holterowskiego

Gość BEA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Odebrałam swój wynik i tak naprawdę nie wiem czy mam się martwić czy nadal żyć spokojnie.Oto co mi napisali; 74344 Qrs*ów średni rytm hr 100 max rytm hr 151 min rytm hr 72 147 tachykardii Moje badanie trwało 12 godzin bo okazało się że aparat się sam wyłączył Dziękuję
cześć 74344Qrsów-ilość uderzeń serca w czasie trwania zapisu holtera średni rytmhr100-wyliczona średnia uderzeń serca w czasie badania max rytm151-w czasie1 min najszybsza praca twojego serca min rytmhr72-w czasie 1 min najwolniejsza praca serca 147 tachykardii- twoje serce 147 razy przyspieszyło swoje bicie inaczej bije stabilnie i raptownie gubi rytm bije szybciej potem powraca do normy,tachykardia to przyspieszenie ,a bradykardia zwolnienie pozdrawiam
witam! również proszę o interpretacje: -rytm zatokowy z tendencją do tachykardii. Bez pauz pow.2 s. -srednia cz.rytmu serca 93, max.176, min.54 -poziom ST smieniał się w zakresie od -0.28 mm w kanale 1 o godz.20.37 do +1.64 mm w kanale 2 o godz.13.49 -arytmie komorowe wystepowaly i skladaly sie z 2 pobudzen -arytmie nadkomorowe skladaly si z jednym z pojedynczym pobudzeniem nadkomorowym
Witam Serdecznie. Sama mam problem z interpretacją wyników i czy mógłby mi ktoś powiedzieć, na czym będzie polegać dalsze moje leczenie. Wizyte u kardiologa mam 22 stycznia dopiero,a bym chciała się więcej dowiedzieć na temat tej choroby serca co mam. Bo nie ukrywam,że trochę się obawiam. Zdarzyło mi się,że zemdlałam na w-fie zostałam przewieziona do szpitala i miałam robione badanie Holtera. Takie mam wyniki: 92 150 Qrs*ów średni rytm HR 69 max rytm HR 150 min rytm HR 45 82- pojedyńczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 25 tachykardii 1 barykardii proszę o pilne rozpatrzenie moich wyników. Pozdrawiam (mam 17 lat)
mam 17 lat i juz problemy z sercem, wyniki dostalem, ale do kardiologa jestem zarejestrowany na 10 czerwca (co jest porazka totalna, eh ta polska sluzba zdrowia) oto wyniki: -113128 QRs*ow -sredni rytm HR=81 -max rytm HR=171 -min rytm HR=44 wykryto: -30 tachykardii -7 bradykardii -5 rytmow niemiarowych podsumowanie: rytm zatokowy, bardzo liczne niemiarowosci zatokowe, zwolnienia. i teraz pytanie - czy mam sie czego obawiac? do lekarza ide dopiero za 2 m-ce, a nie chce zawalic sprawy juz w tak mlodym wieku. mam jakos specjalnie uwazac? brac jakies leki, specjalna dieta? co z wysilkiem fizycznym typu wf, hala, silownia? jak do tego sie maja uzywki?
Bea - brakuje tak naprawdę danych do oceny wyników - wynik tak naprawdę trudny do interpretacji - zapis tylko 12 godzin - brak oceny nocnej - siadły Ci pewnie baterie - tak dzieje się najczęściej. Brak w opisie czasu trwania tachykardii - tylko 9 uderzeń czy też trwające np. kilkanaście minut. Brak oceny czy wszystkie napady tachykardii były z tą samą częstością, czy wystąpiły nagle i jak się skończyły. Brak przyczyny wykonania badania. W sumie w takim wydaniu badanie nie do interpretacji - z czysto technicznego punktu widzenia: zbyt szybka częstość średnia (choć brak składowej nocnej), zbyt duża częstość maksymalna (choć sportowcy osiągają do 200 i żyją :) ). Na pewno do rozważenie badanie TSH. Pozdrawiam :) Ania - brak danych do oceny; - przyczyna, wiek itd.... *rytm zatokowy z tendencją do tachykardii* - co to znaczy?? Średnia częstość 93 nieco przyduża - ale pewnie mieszkasz w mieście :). Jaki procent wartości powyżej 100??. *poziom ST smieniał się w zakresie od -0.28 mm w kanale 1 o godz.20.37 do +1.64 mm w kanale 2 o godz.13.49* - bzdura komputerowa - co oceny zmian ST musi być podany czas zmian - rzecz nieistotna w takim wydaniu. Arytmie komorowe i nadkomorowe w normie. Macie - brak danych do oceny. Wynik w takim opisie nie do oceny - brak godzin występowania tachy i bradykardii, brak opisu rytmów niemiarowych itp. P.S. Ocena holtera bez załączonych przykładów jest trudna. Często opisy są niepełne, ale załączone są przykłady zapisów i to pozwala na pełną ocenę. Do oceny niezbędne są dane: wiek, przyczyna zapisu, objawy. Ale cóż - słowami Maćka w wolnym tłumaczeniu * ech ta polska służba zdrowia, ech Ci polscy pacjenci :)* Naprawdę to nie służba zdrowia nie ustala limitów, choć nie brakuje jej wad. Pozdrawiam. staszek0121@wp.pl
Witam, mam 23 lata i jako dziecko miałem częstoskurcz komorowy oraz rozpoznano u mnie WPW. Ostatnio zrobiłem badanie holtera i chciałbym sie dowiedzieć coś o jego wyniu. Komentarz do badania: Podczas badania średnia częstość akcji serca wynosiła 75, minimalna częstość wynosiła 47, a maksymalna 148. W trakcie badania wystąpiło 6 ektopowych pobudzeń komorowych, w tym 1 sekwencji ektopowych pobudzeń komorowych. Najdłuższa sekwencja obejmowała 3 pobudzeń, a najszybsza sekwencja z HR = 174. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
JAk juz pisalem, mam 17 lat, dostalem skierowanie na holter, z powodu wykrycia arytmii bicia serca przez lekarza pierwszego kontaktu, objawy...jeden lekarz powiedzial ze nie widzi nieprawidlowosci, drugi (pierwszego kontaktu) wykryl arytmie. tachykardie i bradykardie mialy miejsce pomiedzy 8-14 (wiec w szkole) oraz w nocy (2-6, wiec w stanie glebokiego snu) PS - nie mialem na celu obrazic lekarzy, choc i Ci nie sa swieci, tylko system zdrowotny ;-)
Gość violcia1107
witam mam 47 lat ! Chciałabym aby ktos mógłby mi zinterpretować Wyniki badań holtera! Razem zarejestrowano 113131 pobudzeń w tym : 0.00 % komorowych, 0,16 % nadkomorowych oraz 0 % stymulowanych Uzyskano średnie HR o wartości 87. Maksymalne HR to 161, które znaleziono o 8:58:17-2. Minimalne HR to 62, które znaleziono o 0:53:06-2. Pauz: (dłuższych niż 2,5 sek) Etiopia Komorowa: Razem: 3 20% wczesne/późne: 1/ 2 Pary: 0 Razem sekwencji: 0 Pobudzeń w sekwencjach: 0 Sekwencja 1.pob. czas. wartość najdłuższa 0 o 11:52-1 0 najszybsza 0 o 11:52-1 0 R na T : 0 Ektopia nadkomorowa dla ustaw 20% Razem : 187 Pojedyncze: 187 Pary: 0 Razem Sekwencji: Pobudzeń w sekwencji : 0 Sekwencja: 1.pob czas wartość najdłuższa: 0 o 11:52-1 0 najszybsza: 0 o 11:52-1 0 aberowane: 0 Zmienność RR SDNN: 121 ms. pNN50: 0 . 37% RMSSD: 14 ms Bezwzględne ST Obniżenie : -1.25 mm Uniesienie: 6.00 mm Komentarze: Rytm zatokowy o częstotliwości od 62- 161/min. , średnio 87 , zakłócony nieliczną pojedynczą ekstrasystolia ponad komorową ,zmiany odcinka st bez znaczenia klinicznego.
Cześć, zdecydowałem się użyć tego forum prosząc o wasze zdanie na temat wyniku holtera. Ponieważ mój lekarz jest enigmatyczny w swoich wywodach co jest prawidłowe a co nie, prosiłbym Was o opinię: czy wyniki podane poniżej są podstawą do zmartwień i ewentualnego drążenia tematu dalej? Wciąż słyszę, że wszyscy mają arytmie tylko jej nie odczuwają. Mi nie daje już żyć. Ad rem, oto one: Superventricular ectopy: 2976 SV-Run: 40 SVE`s per 1000/per hour: 30/125 Ventricular ectopy: 126 V-Pair: 0 V-Run: 0 VE`s per 1000/per hour: 2/6 Dzięki serdeczne za komentarz!
Witam, moj wynik Holtera to 3 tachydardie, 17 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych, Tętno max 150 0 7:50, a min. 46 o 5:06.dodatm tylko ze w ciągu dnia biorę betaloc zok 2xpo 25, mam pytanie co oznaczają te pobudzenia przedwczesne i czy musze szybciutko lecieć do lekarza, czy moze to poczekac do października bardzo prosze o odpowiedz
Mój 12 letni syn ma wpw.Co oznacz następujacy zapis:w trakcie monitorowania EKG metoda holter zarejestrowano podstawowy rytm zatokowy okresowo niemiarowy o średniej częstosci 73/min.,min.44,max.170/min i morfologia QRS jak w zespole preekscytacji.W zapisie 3915 dodatkowych pobudzeń pochodzenia nadkomorowego/pary,triplety/.Bez pauz,bez specyficznych zmian odc.ST-T.Błgam,wyjasnijcie,co to oznacza.Z góry dzięki.
Zespół WPW to skrót od zespołu Wolffa-Parkinsona-Whitea, czyli inaczej zespołu preekscytacji. Mówiąc w skrócie niektórzy ludzie (inaczej niż większość) mają dodatkowe połączenie między przedsionkami i komorami czyli to pobudzenie elektryczne w sercu przebiega troszkę inną drogą. Zespół ten teoretycznie jeśli nie daje zaburzeń nie wymaga żadnych działań, ale zalecałabym pani skonsultować się z kardiologiem oraz wykonać EKG. Co do reszty wyniku średnia ilość uderzeń serca na minutę 73, min.44, max 170. Jeśli chodzi o okresową niemiarowość rytmu to ma to związek z dodatkowymi pobudzeniami nadkomorowymi. Pary znaczą że te pobudzenia występowały 2 po sobie, triplety że 3. Niepewność jest najgorsza więc polecam taką wizytę dla rozwiania wszelkich wątpliwości i najlepiej do kardiologa ponieważ przyjrzał by się lepiej zaburzeniom rytmu. Mam nadzieję że nie nastraszyłam. pozdrawiam
Witam! Moja 1,9l córcia trafiła ostatnio do szpitala z wysoką gorączką i tachykardią. Zrobiono jej badania i oto wyniki: EKG: Tachykardia do 190/min. Prawogram. RBBB.RV. Holter: Przez całą dobę rytm zatokowy, o średniej częstości 130/min. Maks 197/min. min. 79?min. Bez NCN, bez Vex, bez pauz RR*2000ms. Tachykardia zatokowa Proszę pomóżcie mi w interpretacji bo na wizytę u kardiologa dziecięcego musimy swoje odczekać, a te cyfry i skróty nie dają mi spokoju. Z góry dziękuję.
Witam Dostałąm wynik z holtera i dostałąm taki opis: Podczas doby poj.ExSV oraz 1ExV oraz liczne Ex prawdopodobnie węzłowe lub tzw:wAskie komorowe z obrazem iRBBB ok 1000/dobe-zwykle odległe nie zaburzające istotnie rytmicznosci rytmu prowadzonego. Bardzo proszę o odzcytanie mi tego kto się zna.Z góry bardzo dziekuje
witam dzis odebrałem wyniki badania kardiologicznego Rytm zatokowy 128-46,średnio 59/min w Komentarzach było napisane że wystąpiło pojedyncze pobudzenie komorowe,oraz 10 pojedynczych pobudzen nadkomorowych . Mam 18 lat . Do kardiologa dopiero na 17 ,ja do tego czasu przeciez nie wytrzymam;-/ Prosze pomozcie .