Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak rezultatów w leczeniu nadciśnienia tętniczego

skrzat73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 37lat i w maju zeszlego roku przypadkowo okazało sie że choruję na nadciśnienie. Lekarz pierwszego kontaktu przepisal mi Vivace5mg. Wtedy to pomiary ciśnienia byly na poziomie 150/90/80. Kolejna wizyta u lekarza spowodowała podwojenie dawki Vivace (co z reszta tez nie obnizylo mi cisnienia) i dostalem skierowanie do kardiologa. W styczniu tego roku wybralem sie na umówiona wizyte(cisnienie 150,95/84)i kardiolog stwierdzil ze dorzuci mi jeszcze Tertensif do kompletu i zaprasza mnie za 3 miesiące. Biorę ten zestaw drugi miesiąc a ciśnienie nic niżej. Czasami nawet 158/100/90. Wczoraj bylem u innego lekarza w związku z anginą i ten widząc moją kartę dotyczącą nadciśnienia zaproponował mi zmianę leków na Egiramlon10mg oraz Ebivol5mg. Sam nie wiem co teraz robić. Czy kontynuować leczenie kardiologa zestawem który niczego nie wniósł jak dotąd czy posłuchać kolejnego lekarza rodzinnego.

Gość jednorozec22

Hej, ja bardzo długo leczyłam nadciśnienie, zanim udało się odpowiednio dobrać leki i ich dawki i to pod okiem kardiologa, raczej w tej kwestii bym nie stawiała na rodzinnego. Masz wykluczone wszystkie przyczyny nadciśnienia? Duże ono nie jest, ale trzeba wszystko sprawdzić:)

Gość Karolina72

Przy nadciśnieniu sprawą kluczową jest gotowość do zmiany trybu życia oraz zrozumienie istoty tej choroby. Uważam też, że wypadałoby skonsultować się z DOBRYM kardiologiem. Ja miałam podobny problem i wybrałam konsultację u prywatnego lekarza w Med Pro (w Zgierzu). Obecnie jestem bardzo zadowolona, w końcu udało mi się zrozumieć tą chorobę i sposób w jaki należy z nią postepować. Pozdrawiam

Witaj . to jak walka z wiatrakami. masz troche za wysokie te wartosci, sprobuj zmienic leki bo te ewidentnie nie sluza, tak jest z ustawieniem lekow jest ciezko. badales nerki sobie?? wykluczone sa nieprawidlowosci zdrowotne ktore powoduja nadcisnienuie? widzisz nie jestes tu sam z takim problemem, ja mam 33 lata i ciagle walcze z tym cholernym nadcisnieniem, teraZ leki mam oki ale jakos tak nie wyobrazam sie wciaz faszerowac, chce schodzic z dawek tylko jeszcze nie bardzo moge.a Ty koniecznie cos zrob. by miec mniejsze te wartosci i dawaj znac jak poszlo. trzymam kciuki;;)))