Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ruchome echo przy zerwanej nici ścięgnistej

byniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o pomoc. miałem robione ostatnio badanie echokardiologiczne serca. Ogólnie serce jest ok z jednym małym wyjątkiem, a mianowicie: zastawka mitralna bez zmian, ruchome echo o długości 14/4mm przy przednim płatku seg. A2, odpowiadające najprawdopodobniej zerwanej nici ścięgnistej, bez fali zwrotnej. Proszę o pomoc, kiedy mogło mi się to urwać (czy mam to może od urodzenia) i jakie mogą być tego objawy i następstwa.

Witam Bynieka, Zerwanie nici ścięgnistej (jeżeli rzeczywiście do tego doszło) mogło wystąpić pod wpływem stanu zapalnego lub bez uchwytnej przyczyny. Teoretycznie może się wiązać z zaburzeniami rytmu serca, których prawdopodobnie nie ma, bądź są niewyczuwalne. Warto od czasu do czasu powtarzać echo serca, żeby zobaczyć, czy nadal bierze się pod uwagę zerwanie nici ścięgnistej. Jak można przeczytać, nie jest pewne, czy chodzi o zerwanie nici - obecnie jest to tylko rozważane. Co więcej, nie ma fali zwrotnej mitralnej. Zatem sytuacja nie jest dramatyczna i można poczekać do następnego echa. Kardiolog, który Panem/Panią się zajmuje prawdopodobnie zadecyduje, kiedy należy powtórzyć echo serca?