Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaciśnięcie się tchawicy przy tachykardii i nadciśnieniu tętniczym

Gość UselessWoman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość UselessWoman

Witam Od około 2 tygodni mam suchy kaszel, który po leczeniu i lekarza rodzinnego zelżał, choć nie przeszedł, towarzyszy temu nadciśnienie i tachykardia (to może mieć związek z kaszlem lub nie) na co został mi przepisany aspargin i metocard, serducho pika 100x/min lub więcej pomimo tych leków, ciśnienie zawsze jest podwyższone , mam 20 lat; W czwartkową noc jednak zdarzyło mi się coś bardzo złego w czasie snu - zacisnęła mi się tchawica/krtań *na amen*, w ogóle nie dało się zrobić wdechu, trwało to koło minuty, po tym czasie zaczęło stopniowo powoli puszczać... Byłam tej nocy w szpitalu, gdzie zrobiono mi komplet badań na hormony tarczycy etc (wszystko w normie, jedynie potas był wówczas nieco niski), robiono EKG, leżałam pod monitorem do rana, wtedy ciśnienie było 150/100 podczas przyjęcia, nad ranem 145/90 mimo przyjętych wtedy zastrzyków... Epizody z zaciskającą się tchawicą się powtarzają koło 10 razy dziennie, lecz teraz już szybko ustępują - po kilku sekundach. Pojawiają się w trakcie kaszlu (pomiędzy jednym a drugim *kaszlnięciem* gdy chcę zrobić wdech - ledwo mi się to udaje) oraz w trakcie przysypiania... Boję się, że któregoś razu się ona zaciśnie i już nie rozluźni... Czekam na wizytę u laryngologa i kardiologa, dostałam wczoraj od rodzinnego nowe leki na kaszel. Co to może być?

Droga Pani UselessWoman, Trudno powiedzieć, co może oznaczać *zaciskanie się tchawicy* podczas kaszlu. Być może jest jakaś przeszkoda w drogach oddechowych, utrudniająca przedostawanie się powietrza z nosa i ust do płuc. Bardzo dobrze, że odbędzie się konsultacja laryngologiczna, będzie można ustalić, czy nie ma skrzywienia przegrody nosa, polipów w nosie, opadania podniebienia miękkiego i wielu innych przyczyn takiej przeszkody? Warto wiedzieć, czy Pani chrapie w nocy lub podczas snu w ciągu dnia i czy ktoś z domowników słyszał przerwy w oddychaniu podczas Pani snu? O tym wszystkim warto opowiedzieć kardiologowi podczas wizyty. Jeżeli będzie taka potrzeba, można będzie przeprowadzić diagnostykę w kierunku bezdechu sennego, jeżeli objawy na to będą wskazywały - przede wszystkim chodzi o przerwy w oddychaniu podczas snu.