Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Propranolol a Betaloc zok

Gość _Kasia_

Rekomendowane odpowiedzi

Gość _Kasia_
Witam Czy ktos zazywal oba te leki i ktory dziala na was lepiej? Kiedys lekarz kazal mi zazywac propranolol ale on czasami za bardzo zwalnial mi serce a teraz bylam prywatnie i lekarz przepisal mi betaloc. Propranolol bralam 1 * 10mg no czasami 2* dziennie a betaloc mam zazywac dziennie 1*25mg.Wiec czy ta dawka nie bedzie za duza? prosze kogos o info o tych lekach
brałam propranolon i miałam żadziej czestoskurcze od pażdziernika 2006 brałam betalok zok 0,25 i w szpitalu ladowałam mniej wiecej co 3 tygodnie ale znajoma po betaloku czuje sie ok takze nie ma reguły to musi odpowiedziec sam organizm wiec musisz sie poobserwować i sama stwierdzic zycze zdrowia i powodzenia
Gość _Kasia_
Dzis pierwszy raz go zazylam i mniej mi zwlnia serce niz propranolol a o to mi chodzilo... ale to dopiero dwie godziny po zazyciu :D wiec chyba musze jeszcze poczekac na efekty Jaka jest roznica pomiedzy selektywnym a nieselektywnym? (czy jakos tak) tak pisze w ulotkach tych lekow
Ja brałam Betaloc zok ok 2 lat. Przez ok półtora roku dobrze na mnie działał. Gdzieś tak ok stycznia, lutego zaczęłam często się źle czuć. Tak jakby ten betaloc coraz bardziej mi hamował skurcze dod. Od ok półtora miesiąca biorę Concor i jest dużo lepiej. Mam arytmię komorową.
Gość _Kasia_
Ja mam go brac zeby zapobiegac czestoskurczom. Lekarz powiedzial rowniez ze jesli bede go przyjmowac z magnezem moze sie zmniejszyc moje niedomykalnosc zastawki mitralnej. Inni lekarze mowia ze to sie nie cofnie ... ale tak samo mi mowili o zwloknieniu na nici sciegnistej ktore mi zostalo po infekcyjnym zapaleniu wsierdzia a jednak nie ma sladu po izw na moim secu !!! mialam duze szczescie :D moze pomoze ten lek na moja niedomykalnosc ...
Gość Mikelek
Hej. Też mam niedomykalność i lekarze mówią, że to się raczej nie cofnie. Ale jeżeli chodzi o beta-blokery, to sam brałem kilka miesięcy temu Propranolol 1o mg i jak inny kardiolog zobaczył lek i dawkę to mi powiedział, że chyba miałem to zapisane jako placebo, bo 10 mg to jest dawka dla dzieci :) Biorę Betaloc i jest całkiem spoko. W tym roku częstoskurcz miałem dwa razy, z czego raz trwał kilka minut, a raz 4 godziny (z czego 3 godziny już poniżej 100 bmp, ale i tak dostawałem dalej leki). Nie przejmować się - to chyba najlepsze co możemy dla siebie zrobić :)
witam mam 19 lat i mam wszczepiony stymulator od 3 misiecy, kiedy to wlasnie rozpoznano u mnie zaburzenia rytmu serca z blokiem p-k III stopnia i ostrym zapaleniem miesnia sercowego. oprocz tego choruje na nadcisnienie i nerki. na nadcisnienie bralam propranolol i wogole nie zbijal mi pulsu a mialam wtedy ok 130 w spoczynku teraz biore betaloc ZOK 100 mg dzienie i puls jest w ok 50-55. pozdrawiam
ja biore propranolol 40, pol rano i pol po poludniu. jestem bardzo zadowolona. czasem mam czestoskurcze,ale umiem je zatrzymac, bo wlacze z nimi od 17 lat. jakies 2 lub 3 lata temu bralam przez jakis czas betaloc zok 50 (tez chyba po pol, ale juz nie pamietam dokladnie) i nie czulam zadnego dzialania. czulam sie tak, jak bym zadnego leku nie stosowala.notorycznie mialam czestoskurcze. dlatego wrocilam do propranololu. jak mi normalna dawka nei stracza, to czasem biore jeszcze pol tabletki i jest ok.
biore betaloc zok 50 od 3 lat i czestoskurcze mam rzadko i krótkie :) w tym roku chyba jeszcze nie mialam... znaczy dziala ok, nie bralam innych lekow tego typu do tej pory ale po krotkim odstawieniu odczowam znaczna roznice, swietnie zwalnia serce, z magnezem dodatkowo mozna bezproblemowo zyc z czestoskurczem :) polecam
Witam! Ja mniej więcej od dwóch tygodni gorzej się czuję: mam skoki ciśnienia od 170/100 do 100/60, a przy tym tętno mi wariuje 80 - 106. Odczuwam tez jakby trzepotanie i niezbyt silne bóle w okolicy serca. Byłam dziś u lekarza , zrobiłam EKG, ale niczego specjalnego nie wykazało. Lekarz stwierdził, że to pewnie na tle nerwowym i przepisał mi Milocardin, Propranolol i Staweran-doraźnie. Jednak gdzieś wyczytałam, że staveranu nie powinno się łączyć z beta-blokerami, a chyba takim jest propranolol. Czy ktoś coś wie na ten temat? Proszę o odpowiedź.

Zamiast Betalocu proście o Metocard, to jest to samo tylko dużo taniej. Ten lek jest bardziej selektywny, tzn działa przede wszystkim na serce, propranolol działa na serce a oprócz tego wpływa na inne funkcje organizmu (może korzystnie działać przy nerwicy i lęku, także na objawy tremy).