Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol a nadciśnienie tętnicze

Rekomendowane odpowiedzi

Dziendobry mam pytanie przed braniem tabletek prenessa mialem cisnienie srednio 140/90. Po tygodiu btania mam srednio. 115/75 rano nawet 105/70. Mam pytanie przed stwierdzeniem umnie nadcisnienia ostro balowalem ,zaczynalem pic od piatku a konczylem w niedziele oczywiscie sam browar . I tak przez ponad 8 miesiecy co weekend. Puzniej zaczelem miezyc cisnienie irwi wychodzilo mi wladnie 140/90. Zle sie czulelm nerwy mialem kolatanie serca jak bym mial symptony odstawienia alkocholu , czy moze to spowodowalo nadcisnienie organizm zaczol domagac sie alkocholu i dlatego te nadcisnienie skoczylo jak mozna to stwierdzic bo niewiem czy te tabletki biore potrzebnie , czy mozna to stwierdzic czy mialem tak duzgo kaca ze cisnienie mi skoczylo i ile jeszcze bende musial brac tabletki dodam ze jedyne tabletki jakie bralem w zyciu to na ból zęba i moze niepotrzebnie sie truje dzieki za. Odpowiedz

Witaj, Ciśnienie 140/90 to nie jest jakieś wielkie nadciśnienie (w zasadzie górna granica normy) i generalnie można by je próbować leczyć zmianą diety oraz wprowadzeniem ruchu (szybki marsz, bieganie, rower - wszystko w zależności od swoich możliwości i kondycji). Po około 2-3 miesiącach sprawdzić jak zmieniło się ciśnienie, oczywiście mierzyć codziennie rano i wieczorem o stałych porach i zapisywać. Zmiana diety na dietę DASH (proszę wpisać w wyszukiwarce) powinna pomóc obniżyć ciśnienie nawet do 10mmHg ciśnienia skurczowego, dodatkowo ruch i powinno pomóc ;) Pozdrawiam i zdrówka życzę!

Witam mam pytanie czy cisnienie samo moze wrócfic do normy bo mam takie wrazenie ze mi wrócilo dzis mierzylem po poludniu cisnienie a biore rano prenessa., to mialem 102/64. Nigdy takiego niskiego nie mialem od kiedy zarzywam tabpetki a biore od tygodnia .mam wrażenie ze przez moje dlugie balowanie cisnienie mi sie podnioslo a teraz gdy mam dluga przerwe to wszystko wrócilo do normy jaj to sprawdzic moze niepotrzebnie biore te tabletki ,moze juz organizm sam wrucil do normy , moze przerwac na jeden dzien branie tabletek jake jest za niskie cisnienie ii objawy niedocisnienia zeby stwierdzic ze tabletki sa niepotrzebne dzieki za odpowiedz

Drogi Panie Marcinie1981, Wartości ciśnienia tętniczego zmieniają się w ciągu doby - zasadniczo są wyższe w dzień, a niższe w nocy. Oczywiście, Prenessa jest lekiem działającym i obniża ciśnienie. Jeżeli ma Pan w danym dniu znacznie niższe ciśnienie, to może Pan zażyć wtedy niższą dawkę, np. 1/2 tabletki. Odstawienie całkowite leku może być ryzykowane, ponieważ po jakimś czasie - dłuższym lub krótszym - ciśnienie może ponownie być zbyt wysokie. Wszystko warto zapisywać w swoim dzienniczku/notatniku, czyli jakie były wartości ciśnienia i jakie zmiany w lekach Pan wprowadził? Przy następnej wizycie u lekarza będzie mógł Pan to wszystko omówić i sam się Pan nauczy - jak reagować, kiedy jest wysokie, a jak kiedy jest niskie ciśnienie?

Zgadzam się z poprzednikiem ja choruję na nqdciśnienie od 6 lat i jak mam 140/90 to nawet się nie przejmuję ja niestety bez tabletek miłem 200/100 180/100 jeśli chodzi o tabletki to jedynie brałbym magnez z potasem bez recepty dużo warzyw sok pomidorowy, czosnek kto wogle ci przepisał tabletki przy takiej wartości cisnienia jedynie co do odstawiania tabletek radziłbym się skonsultowac z lekarzem ponieważ odstawianie tabletek od nadciśnienia to problem zazwyczaj bierze się je do końca życia ;-)

Mam pytanie czy jak biore rano tabletke na nadcisnienie prenessa . Na wieczor moge wypic z 2-3 piwka , a moze wten dzien co mam zamiar na, wieczor sie napic to niebrac rano tabletki dodam ze po tym leku mam cisnienie zrednio 112/72. I czy juz bende ,usial prez cale zycie zazywc tabletki ,czy po jakims czasie organizm sie zregeneruje dzieki zaodpowiiedz.