Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja przy bigeminii komorowej po usunięciu ropnych migdałów

kasiaa1

Rekomendowane odpowiedzi

C.d. okazało się, że mam bigeminie komorową. Szpital, badania, nie znaleziono przyczyny. Wypuszczono mnie na leku Izoptin-fatalnie się na nim czułam. Po 2 tyg ponownie holter - bez poprawy - zmieniono lek na Betaloc zok. Holter bez poprawy. Kolejny lek to Rytmonorm, bez skutku. Holterowskie zmiany to od 3 do 4 tys skurczów na dobę. Lekarz elektrokardiolog z Krakowa do którego mnie skierowano, uważa że z taką arytmią się *normalnie żyje*, jeżeli to nie przeszkadza w życiu codziennym. A mnie to przeszkadza - niestety. Leków nie zaleca, ponieważ uważa, że źle toleruje leki a one i tak nie działają. Między czasie laryngolog stwierdził ropne migdały, zalecenie usunięcie. Usunęłam je 30.12.2013. Obecnie jestem na lekach ziołowych od Bonifratów - syrop Crategi na uspokojenie, Balsam Jerozolimski na drogi oddechowe, oraz zalecono 3 kostki gorzkiej czekolady codziennie 90% oraz w pół szkl wody rozpuścić łyżeczkę miodu i cynamonu i pić codziennie. Miewam czasami straszne dni: mam zawroty głowy, duszności, bóle w okolicach serca, niepokój, czasami mam wrażenie, że się przewrócę. Bywały noce, że budziło mnie serce, tak strasznie szalało. Elektrokardiolog zaleca ablację metodą ARRAY 3D. Mam wyznaczony termin na 27 luty. Bardzo się boję. Mam dwójkę małych dzieci. Niektórzy uważają, że po usunięciu migdałów należy poczekać na poprawę nawet kilka miesięcy. Ale ja się boję czekać, nie żyje normalnie, najbardziej przeszkadzają mi duszności i zawroty głowy. Myślę, że od jakiegoś czasu jest troszkę lepiej - nie wiem czy to usunięcie migdałów na to wpłynęły czy te leki od Bonifratów? Ale ogólnie czuję się źle!