Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucia przewracania serca

Gość justa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do pani doktor moze pani mi cos podpowie.jakies 2 lata temu wpadlam w depresje i mniej wiecej wtedy zaczely sie u mnie kolatania serca,po ukg serca kardiolog stwierdzil ze to przyspieszone przewodnictwo przedsionkowo komorowe ale pozniej zrobiono mi holtera ktory wychwycil 509 przedwczesnych pobudzen nakomorowych i 71 rytmow niemiarowych i napisano ze brak oznak przyspieszonego przewodnictwa wiec jedno badanie wykluczylo drugie :| zazywalam pezrz rok biosotal ale zaszlam w ciaze i odstwilam,w ciazy i jakies 5 miesiecy po niej nie dzialo sie kompletnie nic z moim secem a od jakiegos poltora miesiaca znowu cos sie dzieje.tym razem jednak ma to charakter takich dodatkowych silnych uderzen serca po ktorych przez jakis czas czuje jakby serce mocniej i szybciej bilo,czasami jest to uczucie zamierania a czasami takiego jakby podwojnego bicia.do tego dochodzi lek,a po tych sercowych przewrotach czesto mam drzenie calego ciala ktore przechodzi dopiero po kilkunastu minutach.zaczelam brac magnez troche pomogl ale te sensacje sercowe dalej sie powtarzaja.dodam ze wystepuja zawsze przy spoczynku a zwlaszcza jak klade sie spac wieczorem to wtedy zaczyna sie tez uczucia przewracania serca. jest to strasznie meczoce a ja nadal ne wiem co to jest ani co z tym zrobic.wizyte nastepna u kardiologa mam dopiero w pazdzierniku nie wiem jak dozyje tej daty :( bardzo prosze moze ktos cos jest w stanie mo podpowiedziec i pomoc.
moge powiedziec prawie to samo i tez bede czekal na odp wraz z toba justa :D w ciazy nie bylem ale powiem ze objawy i problemy strasznie podobne tylko mnie codziennie przeskakuje serduch trzepocze itp a zaczelo sie podobnie tyle ze ja nie mialem przerwy no moze 3 tygodniowa max pozdrawiam
PODEPNE SIE MOZE BEDZIE SZYBCIEJ !!! Witam mam 25 lat i moje pytanie do kogos madrego od dwoch lat mam problem z zawrotami glowy sa to takie ataki raz na jakis czas tzn 2 razy w miesiacu uczucie goraca scisku w klatce ogolnie jakby mnie ktos w tym momencie pradem piescil i okropnie szybkie bicie serca po chwili mialem robione ze 20 min po takim ataku EKG nic nie wykazalo mnialem ich z 10 przez 2 lata, holter pokazal nadkomorowe dodatkowe skurcze pojedyncze kikladziesiat i kilkadziesiat tachykardi max 145 na min min 48 podczas snu do tego MRi glowy RTG klatki i USG serca nic nie wykazalo a ja czuje sie zle slabo jak sie nie wysie to nie nadaje sie do zycia tzn 10 h min snu takie trzepotania serca mam kilka razy w tygodniu po 10 sek max czasami kilka dziennie i te pojedyncze potkniecia tez bardzo czuje na gardle czy klatce ponoc mam nerwice :( ale cos mi sie w to wierzyc nie chc dodam ze biore XANAX w minimalnych dawkach bo juz go odstawiam i nigdy nie mozna wylapac umnie tych trzepotan w klatce jak i potkniec dopiero holter cos pokazal ale to byl okres w ktorym czulem sie dobrze jak go mialem (taki czas oczekiwania) i z dnia na dzien jest coraz to gozej nawet dzisiaj jak szedem na 3 pietro do domu to na samejgorze dwa razy po 3 sek pod rzed zatrzepotalo mi serce ze czulem je na calym ciele i moje pytanie co z tym robic :( jakie badanie pokaze na 100% ze to *to cos * a nie nerwica czy jakas inna choroba ? pomocy mam dziecko i zone a prze zto do pracy nie chodze :( w chwilach ataku dopada mnie strach a pracuje na czarno wiec tez nie chce komus narobic przypalu jak to ie mowi prosze o rade jaka pozdrawiam i dziekuje
Gość Izabela
Generalnie bardzo chcialabym Wam wszystkim pomoc, ale nie da sie leczyc ,ani diagnozowac przez net. Opisywane odczucia najpewniej są powodowane przez skurcze dodatkowe, niestety nie da sie tak na oko powiedzieć czy nadkomorowe czy komorowe. Magnez i proba *wyciszenia *sie na pewno nie zaszkodzi,ale najlepsza będzie wiyta u specjalisty i badania dodatkowe. Czy kiedykolwiek bylo wahniecie hormonow tarczycy? Jakie badanie pokaże na 100% ,ze to nerwica? Tak na 100% nigdy nie da sie stwierdzić ze stuprocentowym prawdopodobieństwem ,ze serce zostaje zdrowe,ale jesli holter ekg powtorzony kilkakrotnie , echo serca i badanie u kardiologa nic nie wykazuja to z dużym prawdopodobieństwem można tak stwierdzić
dziekuje za odp. wiem ze przez interent nie da sie nic stwierdzic wiec chcialam tylko o te przedwczesne pobudzenia nadkomorowe choc podpytac czyc ilosc 509 to duzo?i co znacza te rytmy niemiarowe?u mnnie badanie tsh bylo 0,85 ale to bylo 2 lata temu jak jest teraz to nie wiem.a czy mozliwe ze na stan serducha miala wpyw ciaza,porod(cesarskie ciecie co prawda) karminie piersia idt?
dziekuje za odp tez rozumiem ze na odleglosc to raczej sie nie da nic zrobic ani stwierdzic poziom tarczycy w normie i tak samo pytanie bo tez mam przedwczesne pobudzenia nadkomorowe tyle ze od pewnego czasu czuje je czesciej i mocniej nawet wydaje mi sie ze kilka a nie pojedyncze i pytanie jak mozna to wylapac w najprostszy sposob ??? magnez nie pomaga :( ciekawi mnie to czy te moje zawroty prawie do omdlenia to pani zdaniem przyczyna nerwow czy moze jednak serca ??? ktore ciezko wykryc co dokladnie robi podczas atakow bo ja krotkie ??? i nie codziennie ??? dziekuje i pozdrawiam
Gość kejtiatram
justo ja mam bardzo podobnie to okropne uczucie jakby serce sie nagle zadławiło. Czasem jest tylko to a czasem, ale bardzo rzadko przechodzi w szybkie trzepotanie i bije bardzo szybko. Tą dolegliwosc mam od 20 lat i z biegiem czasu jest coraz gorzej . Byłam u kardiologa i stwierdzono wade zastawki mitralnej..... ale to raczej nie te objawy teraz bede miala echo i holtera wiec moze cos sie wyjasni. Objawy te przekrecanie serca tez najczesciej sa w nocy wiec spie na siedzaco ale u mnie najczesciej dawniej wywolywaly je jakies gwałtowne ruchy np. schylenie dopiero od niedawna sa tez czeste w spoczynku. I tak jak ty potem czuje oslabienie albo sie trzese jak osika. Mam 37 lat i od 20 bire codziennie sektral 2 razy dziennie po100mg to pomaga . Naprawde nie wiem jakbym sobie poradzila bez tego leku. Pozdrawiam i słuze rada po wizycie i wynikach badan