Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagła, przyspieszona akcja serca

Gość Maniek09

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maniek09

Witam, mam niespełna 17 lat. Dzisiaj po raz trzeci w życiu zauważyłem u siebie nagłe przyśpieszenie akcji serca. Pierwszy raz miał miejsce we wrześniu podczas zajęć z wychowania fizycznego. Wówczas udałem się na badania EKG i USG serca, które wykluczyło wadę serca, wszystko wyszło w porządku. Niedługo potem podobny objaw się powtórzył, ale nie zwróciłem na niego większej uwagi. Dziś w trakcie gry w siatkówkę znów doszło do przyśpieszenia akcji serca. Miałem wrażenie, że znajduje się ono w miejscu mostka, biło bardzo szybko. Za każdym razem objaw ten ustępował zaraz, gdy siadałem na ławce, czyli średnio po kilkudziesięciu sekundach. Jestem o tyle zdziwiony, że za każdym z wyżej wymienionych przypadków przyśpieszenie akcji serca miało miejsce w trakcie gry w SIATKÓWKĘ. Parę dni temu miałem dwugodzinną, bardzo intensywną lekcję (gimnastyka + piłka nożna) i nic takiego nie wystąpiło. We wcześniejszych tygodniach podczas zajęć i gry w siatkówkę nic takiego nie zauważyłem. Zastanawiam się więc, co może być tego przyczyną. Nie wykluczam, że stres, bo na jego tle mam problemy z bruksizmem. Mam także zespół Gilberta, a przez ostatnie dni zmagałem się właśnie z jego **atakiem** (żółte oczy, przeziębienie). Arytmia/tachykardia chyba zostałaby wykryta we wspomnianych we mnie badaniach? Czy zespół Gilberta może wywoływać ten objaw przyśpieszenia akcji serca?

Witaj Maniek09, Wysiłek zazwyczaj przyspiesza czynność serca (tętno), ale do pewnych granic. Widocznie wysiłki i emocje związane z grą w siatkówkę są większe niż przy innych zajęciach sportowych. Być może to jest przyczyną szybkiego bicia serca podczas gry w siatkówkę. Warto zrobić morfologię krwi. Może się okazać, że jest niedokrwistość (anemia) i za mało jest hemoglobiny we krwi. Hemoglobina, jako część krwi, przenosi tlen. Jeżeli jest jej za mało, wówczas w wielu organach naszego ciała braku tlenu. Może się to objawiać zmęczeniem i szybkim biciem serca. Dlatego warto kontrolować morfologię krwi, szczególnie w zespole Gilberta.

Witam u mojej 16 nastoletniej córki od kilku dni zdiagnozowano niedoczynnośc tarczycy przedtem czuła się słabo i zmęczona i wysilek powodował że nie mogla wejśc na 2 pietro nadal ma te kołatania serca co mnie bardzo martwią wiem że trzeba czasu by wyregulowac tarczyce bo to ona ma wpływ na serce jesli ktoś ma podobne doświadczenie czekam na wypowiedz :)