Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kaszel i ucisk za mostkiem a stymulator serca

Zolza

Rekomendowane odpowiedzi

18 lutego br. wszczepiono mi stymulator z powodu zespołu chorej zatoki. Następnego dnia wypuszczono do domu. (od diagnozy do zabiegu minęły 3 dni - w holterze wiele zatrzymań 3 sek nieodczuwalnych i 2 18sek przy których dochodziło do całkowitej utraty przytomności) I teraz zaczyna się problem. już po pierwszym większym wysiłku pojawił się suchy duszący kaszel i ucisk za mostkiem.. Czy możliwe że aż jestem aż tak czuła że elektrody mnie drażnią czy może nowy lek na nadciśnienie primacor wywołuje takie objawy? A! no i kiedy ustąpi uczucie drętwienia małego i serdecznego palca lewej dłoni (stymulator mam pod powięzią lewego mięśnia piersiowego mniejszego)??

Droga Pani Zolzo, Kaszel nie jest charakterystycznym objawem niepożądanym leku o nazwie Primacor. Natomiast jest szereg innych leków, które dają dosyć często kaszel. Nie podała Pani nazw innych leków - być może wśród pozostałych leków jest taki, który często daje kaszel? Niezależnie od wszystkiego, warto zwrócić się do pracowni kontroli stymulatorów, przy ośrodku, w którym wszczepiono Pani stymulator i opowiedzieć o swoich dolegliwościach. Po kontroli stymulatora okaże się, czy opisywane przez Panią dolegliwości są związane z niedawno przebytym wszczepieniem układu stymulującego serce, czyli stymulatora?

Droga Pani Zolzo, Primacor nie daje zbyt często uporczywego kaszlu. natomiast jest szereg innych leków stosowanych w kardiologii, które taki kaszel dają. Warto przeanalizować wszystkie leki, które Pani otrzymuje. Ponieważ jest to wczesny okres po wszczepieniu układu stymulującego serca, czyli stymulatora, to warto wrócić do szpitala, gdzie wszczepiano stymulator i opowiedzieć o swoich wątpliwościach. Trzeba sprawdzić, czy cały układ stymulujący działa prawidłowo?

Primacor jest jedynym nowym lekiem którym mnie uszczęśliwiono. bisocard biorę od dawna. Glucofage w hiperisuliniźmie też biorę od ponad 5 lati Nigdy wcześniej nie miałam podobnych dolegliwości. zwłaszcza niepokoi mnie to uczucie bolącego gniecenia za mostkiem. Tak czy inaczej jadę jutro do szpitala. Mój akumulatorek to {biotronik- effektaDR} dwóelektrodowy , kod DDD lub DAD? nie bardzo mogę odczytać.