Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwone krostki na języku, schodząca skóra ze stóp i dłoni

Gość kasia121

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kasia121

Witam, bardzo proszę zapoznajcie się z historią mojej choroby, może ktoś przechodził, miał podobne objawy... :( 1. (26.12) Mnóstwo drobnych, czerwonych krostek na języku, podniebieniu, migdałach. Mocny ból gardła, nawet przy przełykaniu wody, pare drobnych krostek na dłoniach (4-5sztuk). 2. (27.12) świąt, zaczerwienienie, ból dłoni i stóp + wyżej wymienione objawy w jamie ustnej. 3. (28.12) wysyp drobnych czerwonych krostek na rękach, stopach, nadal w jamie ustnej, w takim stopniu, że nie było nawet 2 milimetrów czystej skóry. Na nogach przez ból nie mogłam ustać. Wizyta w pogotowiu - lekarz stwierdził, że to uczulenie. 4. (30.12) *Uczulenie* zdawało się rozpowszechniać w ciepłym i przeszło aż do łokci, ból gardła ustąpił, jednak wysypka w jamie ustnej została. 5. (31.12) Sylwester - po wypiciu połowy piwa spuchłam na twarzy tak, że ledwo oddychałam, miałam ataki gorąca. 6. Około 10.01 krosty ustąpiły, ból po części także, w zamian zaczeła schodzić skóra z całych dłoni. Po kilku dniach (3-4) skóra zaczęła schodzić także ze stóp, tu dużo grubsza, bardzo gruba, taka jaka nigdy w życiu mi nie schodziła. 7. Przez niecałe dwa tygodnie skóra z całych dłoni zeszła, ręce wyglądały normalnie. 8. Nadał miałam problem ze skórą na stopach, jedak cieszyłam się , że zostały tylko stopy. 9. Około 02.02 gdy ręce wyglądały już nareszcie normalnie, moje, do tej pory, bardzo zdrowe, grube i długie paznokcie zaczeły się rozdwajać, zaczęły pękać płytki, jeden zaczął schodzić. 10. Dzisiaj jest 19.02 paznokieć nadal schodzi, kondycja pozostałych nie uległa poprawie, skóra na stopach jest w opłakanym stanie, w zasadzie tak schodzi, że wygląda jakbym zżynała ją nożem, w jamie ustnej - tym razem pod dolną wargą, od wewnętrznej strony, pojawiły się 2 krosty, które przez wczorajszy dzień rozłały się w jedną dużą, bolesną, czerwoną krostę. Takie same objawy ma moja koleżanka, z tym, że od dnia 2.01, pewnie ją zaraziłam 31.12, wszystko miała idealnie tak samo, w takiej samej kolejności, tylko właśnie z opóźnieniem, jednak moje wczorajsze krosty i ból w jamie ustnej miała już dwa dni przede mną.

Może to być szkarlatyna.Jeśli jesteś nastolatką, to idź do pediatry,bo to choroba dziecięca,ale u młodych dorosłych tez może się pojawić.Część objawów zgadza się też z inną chorobą dziecęcą występującą w Polsce zwłaszcza na Mazowszu,,choroba bostońska** zwana zespołem dłoni ,stóp i ust.Też choroba dziecięca, ale czasem u dorosłych gdy zarażą się od dziecka.Musi to lekarz rozpoznać.Moje dywagacje =czysto amatorskie.