Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pieczenie i ból w klatce piersiowej oraz nierównomierna praca serca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, mam 26 lat i od jakiś 5 lat mam silne bóle w okolicy mostka. Takie palenie i uczucie zgniatania. Dość często pojawia się również wrażenie, jakby moje serce się zatrzymywało a potem szybko nadrabiało zaległe uderzenia. Mogłabym to porównać do chwilowego odłączenia zasilania. Robi mi się wtedy na dosłownie kilka sekund słabo i miękną mi kolana. Swego czasu bardzo często ten ból pojawiał się w sytuacjach stresowych, ale niestety coraz częściej mam te bóle bez jakiegoś poważniejszego powodu. Miałam robione EKG i nic tam nie wyszło, żadnej arytmii. Czy powinnam się niepokoić, czy wystarczy tylko poćwiczyć relaksacje?:)

Droga Pani Nomeolvides, Wydaje się, że lepiej będzie odwiedzić swojego lekarza i ustalić, co dalej robić? Jeżeli ma Pani osłabienia na pograniczu z zasłabnięciami, podczas nierównego bicia serca, to trzeba sprawdzić jakiego typu zaburzenia rytmu występują u Pani? Spoczynkowe EKG może nie zarejestrować zaburzeń rytmu, ponieważ nie występują one stale, tylko okresowo. Bardzie przydatny będzie w Pani przypadku holter, który zapisuje EKG przez 24 godziny. U młodej, 26-letnij kobiety choroba wieńcowa jest dosyć mało prawdopodobna. Dlatego dyskomforty w klatce piersiowej, które Pani opisuje, wymagają szerszej diagnostyki. Warto wykonać echo serca, żeby zobaczyć, czy zastawki serca są prawidłowe - szczególnie mitralna.