Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłujące bóle głowy a nerwica

joasik01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 34 lata i od 2 lat mam stwierdzona nerwicę lękową- obecnie nie biorę stale leków jedynie wspomagam się w potrzebie 10 mg ataraxu lub ziołowym validolem. wcześniej miałam problemy ze skaczącym ciśniem ale na chwilę obecną jest ok. I tu moje pytanie czy w nerwicy problemy z sercem i ciśnieniem mogły zamienić się w bóle głowy? Byłam z tymi bólami głowy u neurologa- bo mi doskiewarja codziennie w innym miejscu- albo są gniecące albo takie kłujace- najczęsciej pojawiają się jak jestem w sklepie lub jak mam lęki. Neurolog nic groźnego nie podejrzewa ale każdy taki ból sprawia że boje się czy to guz, tetniak, udar a może wylew. Czy takie bóle mogą być od nerwicy? Od kilku dni budzę sie w nocy co 2 godziny i tak się boję że znowu zacznie mnie boleć głowa.Pomocy. czy ktoś tak miał?

Droga Pani Jaoasik01, Proponuję jak najczęściej mierzyć sobie ciśnienie tętnicze i zapisywać uzyskane wartości. Szczególnie warto mierzyć ciśnienie, kiedy są bóle głowy lub inne dolegliwości. Wzrosty ciśnienia nie zawsze muszą się łączyć z bólami głowy, ale niekiedy występuje związek bólów głowy z podwyższonym ciśnieniem. Dlatego warto się upewnić, czy nie ma chwiejnego nadciśnienia tętniczego? Jeżeli nie będzie wzrostów ciśnienia, szczególnie podczas bólów głowy, wtedy warto wrócić do neurologa i opisać całą sytuację. Jest kilkadziesiąt przyczyn bólów głowy. Poza przyczynami groźnymi dla życia, które Pani wymieniła, istnieje wiele przyczyn mniej groźnych, ale przykrych w odczuwaniu dolegliwości: bóle migrenowe, wywołane przez zmiany w kręgosłupie szyjnym i wiele innych... Oczywiście mogą też być napięciowe bóle głowy, związane z problemami emocjonalnymi, o których Pani pisze, czyli z nerwicą.

Bardzo dziękuje za odpowiedz - ciśnienie bardzo często mierzę nawet 20 razy dziennie bo mam na tym punkcie hopla. akurat podczas tych bólów głowy ciśnienie mam dobre. a co ciekawe jak mam normalne dolegliwosci np. przeziębienie to wtedy bole nerwicowe mi odpuszczają. Chodzę od 2 miesięcy na terapię do psychologa z powodu tych bóli somatycznych ale na razie bywa ciężko. bo terapia sobie a bóle sobie :( Pozdrawiam

Witam, mam podobną sytuację do Pani (JOASIK01). Praktycznie codziennie odczuwam bóle głowy, takie dziwne bo kłujące, tylko mnie kłuje w jednym miejscu po lewej stronie na wysokości ciemienia. Mam tak juz od ponad miesiąca. Zostało wykonane badanie EEG głowy które nic nie wykazało. Badanie przedmiotowe u lekarza też nie wykazało żadnych odchyleń. Leczę się na migrenę od ponad 2 lat. A 3 lata temu została u mnie zdiagnozowana nerwica lękowa (po serii badań min rezonansie magnetycznym głowy). Co chwilę wymyślam sobie nowe choroby, głównie nowotwory. Albo guzy mózgu, albo zawały serca, albo czerniaki, rak jelita. Próbuję wmawiać sobie że nic się nie dzieje, że sama się nakręcam. Miałam nawet spokojny czas, prawie rok, gdy nic sobie nie wmawiałam ale to znowu wróciło. Nawet jak wyniki sa ok, to ja twierdzę np. że sprzęt może jest stary, lekarz mało doświadczony, ktoś się pomylił i tak w kółko. Człowiek wie, ma świadomość że to nerwica a mimo wszystko tak beznadziejnie się zachowuje...

Gość Andrzejek30

Hej wiem coś o tych kłujących bólach głowy bo też takie mam.Robiłem tomografię bo też wmawiałem sobie raka albo tętniaka ale na szczęście nic nie nie wyszło.To raczej objawy nerwicy.Ja mam bóle głowy kłujące w różnych częściach głowy,zawroty głowy,drżenie ciała,pzytykanie i pisk w uszach,strach przed wszystkim.Odwiedziłem neurologa ale wszystko ok wg niego wysłał mnie do psychologa ale ten też stwierdził,że nie wymagam leczenia psychologicznego.Brałem rózne leki ale raczej nie pomagały za bardzo teraz biorę Afobam 2 razy dziennie po 0,25mg i trochę lepiej.Też sam nie wiem co dalej robić

W tym tygodniu byłam na kontrolnej wizycie u psychiatry ( ostatni raz byłam rok temu jak odstawiałam leki) stwierdziła nie potrzebuje antydepresantów a na lęki mam brać po2,5- do 3 mililitrów hydroksyzyny do 3 razy dziennie. Głowa odpukać przestała kłuc ale pojawiło się strzykanie w jednym uchu- samo ucho mnie nie boli. Andrzejku czy strzykanie ucha to coś poważnego?;)

Ja również cierpię z powodu dokładnie takich kłujących bóli w głowie, jakie opisujesz. czekam na tomografię i również martwię się tętniakami i innymi guzami, ale zdrowy rozsądek stara się podpowiadać mi, że to tylko kolejny z moich licznych objawów nerwicy, który pojawił się niedawno, ale chyba tylko dlatego, że ze wszystkich możliwych przypadków tylko głowę mam nieprzebadaną. I oby to się potwierdziło :) Badania zrobię na wszelki wypadek i dla spokoju, Wam też polecam, lepiej będziecie się czuć mając świadomość że nic Wam nie grozi :)