Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pieczenie w klatce piersiowej po masturbacji

muniek28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 28 lat i zdrowie mam takie sobie (zimą zwykle choruję, poza tym mam uczelnia na pyłki itp). Ponieważ nie mam dziewczyny (ale pracuję nad tym) swoje napięcie seksualne rozładowuję poprzez masturbację (zwykle 2 do 3 razy w tygodniu - czasem częściej, czasem rzadziej). Masturbacja trwa u mnie różnie, w zależności czy się spieszę czy nie (od 5 min. do nawet ok. 90 min. --> przy filmach 18+). Ostatnio po takiej *zabawie* (ok. 2,5 godz. po jej skończeniu, trwała chyba ok. 40 min.) zacząłem odczuwać piekący ból w okolicach serca/mostka. Trwał ok. 1-1,5 godziny. Kiedyś już miałem tzw. epizod często-skurczowy i od tego czasu jestem pod kontrolą kardiologa, ale EKG i inne badania mam w porządku (ostatnio były minimalne odchyły w V3 w EKG, ale lekarka rodzinna, bo u niej z tym byłem, powiedziała że to może być od stresu - mówiłem jej, że miałem ok. tygodnia, codziennie w różnych sytuacjach bóle w okolicach serca - przechodziły po ok. 15 min., nie były piekące). Czy jest się czym martwić? Ostatnio często mnie coś kłuje lub pobolewa z lewej strony przy sercu (nie masturbowałem się od ok. tygodnia). Wizytę u kardiologa + badanie krwi mam dopiero w kwietniu i nie wiem czy z tym czekać. Dodam, że biorę Aspargin bo kardiolog mi zalecił.

Drogi Panie Muńku, Wprawdzie ma Pan zaledwie 28 lat, ale bóle w klatce piersiowej u mężczyzny zawsze trzeba traktować poważnie. Jeżeli spoczynkowe EKG jest prawidłowe, to może warto wykonać próbę wysiłkową, czyli wysiłkowy elektrokardiogram? Skoro sam Pan zauważył, po czym się Pan źle czuje, to może warto pomyśleć nad próbą rezygnacji z wykonywania tych czynności, które w Pana przypadku stanowią już uzależnienie - prawdopodobnie jest to silne uzależnienie. Oczywiście, jak każda próba uwolnienia się od uzależnienia, może nie być łatwo. Najważniejsza jest motywacja. Ważne jest, co w Pana życiu jest istotne i do czego Pan zmierza? Proszę pomyśleć o intensywnych spacerach, uprawianiu sportów - może lepiej w grupie niż w samotności. Warto przypomnieć sobie, jakie miał Pan zainteresowania, kiedy był Pan jeszcze młodszy niż jest Pan teraz? Może powrót do ukrytego hobby z dawnych lat?