Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Woda w płucach przy rozruszniku serca

anetek40

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa3zToF

Miałam wodę w płucach po pierwszej i trzeciej operacji serca (8 i 17 lat). Za pierwszym razem byuło jej na tyle dużo, że lekarze ściągli mi ją na sali operacyjnej, a po latach wystarczyły leki. Przy wypisywaniu ze szpitala dostałam skierowanie na kontrolne echo w miejscu zamieszkania po kilkunastu dniach od wyjścia do domu. Lekarze powinni przez badanie, np. echo serca, ustalić, ile tej wody jest i jak ja usunąć.

Tradycyjna operacja serca a wszczepienie rozrusznika to jednak dwie inne operacje. Jak po pierwszej woda w płucach jest czymś niemalże normalnym to po wszczepieniu nie jest ;] więc bez sensu jest porównywanie. Babcia na pewno dostała leki moczopędne, niech je bierze cały czas, ogranicza przyjmowanie płynów i niech robi bilans. Czyli niech nie przyjmuje więcej niż 1,5 litra dziennie łącznie z zupami, jogurtami pitnymi itd. Jak wody będzie przybywało to z całą pewnością Babcia będzie czuła różnicę w samopoczuciu. Lekarz przy wypisie powinien dać zalecenie kiedy przyjechać na kontrolne ECHO, jeżeli Was coś niepokoi to pójdźcie do lekarza pierwszego kontaktu, on po osłuchaniu stwierdzi czy woda jest czy jej już nie ma.

Babcia po operacji miała ściąganą wodę ,ale w prawym płucu troszkę zostało,,dostaje lek na wysuszenie .Tylko że lekarz nic nie wspomniał o ilości spożywanych płynów.Też się zamartwiamy bo takie zabiegi są bolesne jeszcze dwa płuca.Jutro rano będzie u niej lekarz ,bo zaczyna troszkę kaslac przy piciu najgorsze ,iż w szpitalu zgubili wyniki płynu z płuc a babcia boi się w nocy być bez najbliższych w szpitalu.Bardzo dziękuję za podpowiedz z ilością płynów.