Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 33 lata, nadcisnienie mam dziedziczne po mamie i babci, tak jakby bez przyczyny... postanowilam z nim stoczyc walke, walke ktora jest jakoby nierowna... albowiem z genami to chyba sie wygrac nie da, Czytam jednak ze jak schudlam to.... jak zaczelam cwiczyc to... to odstawilam leki itd itd... nie wiem jak to mozliwe , ja schudlam, ruszam sie a cisnienie nadal reguluja mi leki, i to nie w malych dawkach. Mam dosc stresujaca prace, czy to moze byc powod??? emocje? jak sobie radzicie Wy? moze ktos cos podpowie, prosze o kontakt. Dziekuje

Droga Pani Karolo33, Nadciśnienie tętnicze wymaga leczenia. Nie warto odstawiać leków, kiedy jest prawidłowe ciśnienie, ponieważ po kilku godzinach, albo po kilku dniach wartości ciśnienia ponownie mogą być znacznie podwyższone. Warto założyć sobie dzienniczek z pomiarami ciśnienia i nanosić w tym dzienniczku zmiany w lekach, które dokonał Pani lekarz, albo sama Pani je wprowadziła. Wtedy zorientuje się Pani, jak zmiana leków i ich dawek, wpływa na pomiary ciśnienia tętniczego?

Dziekuje. nadmieniam ze schudlam 17 kg , widze ze przy lekach mam wartosci niskie , ale to rozpaczliwie duze dawki chemii. enarenal 20 mg plus isoptin 120,mg dwa razy dziennie. jestem podlamana tymi lekami, chce wyleczyc to nadcisnienie, czy to jest mozliwe? nie brak mi silnej woli ani zaparcia... tylko droge i jakies swiatelko nadziei za ktorym bym poszla... co Pan o tym sadzi?