Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter a praca przy obsłudze maszyn w drukarni

Gość RenataKardiowerter

Rekomendowane odpowiedzi

Gość RenataKardiowerter

Witam, 9 grudnia 2013 wstrzepiono mi kardiowerter. Obecnie jestem jeszcze na l4, pracuje w Drukarni praca polega na tym ze musze obsługiwac maszyny i mam pytanie czy moge ndal pracowac w tym zawodzie ? Mój lekarz stwierdził ze nie a na forach jak do tej port nie spotkałam nikogo aby miał ten sam problem co ja. Bardzo prosze jesli jest ktos taki w podobnej sytułacji to prosze o wiadomosci .Renata

Droga Pani RenatoKardiowerter, Jeżeli lekarz, który zna rodzaj kardiowertera wszczepionego Pani, uważa że praca przy maszynach drukarskich jest dla Pani nieodpowiednia, to raczej niema co z jego decyzją dyskutować. Zna też rodzaj arytmii, który może u Pani wystąpić. Raczej warto zastanowić się jaką pracę może Pani wykonywać? Może w tej samej drukarni, tylko coś innego z dala od maszyn.

Gość Renatakardiowerter

Dziękuje za odp. Panie Doktorze. Obawiam sie że jednak nie bede mogła nadal pracowac w moim zawodzie ,ponieważ chodzbym wykonywała prace reczne , które sie wykonuje unas to tez nie za bardzo , ponieważ maszyny i zgrzewarki sa zbyt blisko ustawione stołu. Mój kardiolog , który mi wstrzepiał kardiowerter defiblyraror icd mówił mi ze jest to jakies nowej generacji urzadzenie .Podam Panu nazwe no chyba to jest ta nazwa BOSTON SCIENTIFC PUNCTUA* NE ICD.Miałam juz dwa razy ustawiane parametry bo albo czułam ze serce mi bije nawet gdy siedziałam lub dosc czesto odczuwałam kołatanie serca i wtedy to cos dochodzi mi az do głowy robiło mi az słabo ze musiałam szybko usiasc bo napewno bym zemdlała. Teraz kardiolog podwyższył mi tętno i rzadko kiedy mi sie robi ale czuje zle z tym tetnem bo tetno mam niekiedy nawet 80, a mój lekarz powiedział ze z biegiem czasu przyzwyczaje sie do tego tetna, a cisnienie mam niskie zawsze takie miałam 90/60 i z takim cisnieniem czułam sie dobrze.Jeszcze raz dziekuje za odp. bo od mojego lekarza nie wiele moge sie dowiedziec ,poniewaz jest bardzo małomówny, jak o cos pytam to patrzy jak na głupia i zawsze op. z biegiem czasu bedzie dobrze.Pozdrawiam i dziekuje.Renata

Gość biugerss

Jak zgrzewarka jest ultradzwiekowa to sądze ze moze zakłucić działanie ICD. Maszyny drukarsie są pewnie na sprezone powietrze i maja jakas tam elektronike ale ta nie stanowi pewnie problemu ale chyba nie warto ryzykować. Jak pracowałem w drukarni x lat temu to taka zgrzewarka zakłucała radio które stało z 10 m dalej.