Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówne bicie serca przy podwyższonym ciśnieniu rozkurczowym

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie od kilku miesiecy mam problem z nierownym biciem serca. Mam problem tez z malom tolerancja wysilku czesto sie mecze i zaraz robie sie czerwony na twarzy i jest mi goraco. Ostatnio zaczolem mierzyc cisnienie krwi i zauwazylem ze jezeli dolne cisnienie wynosi wiecej niz 85mmhg. To aparat pokazuje ze mam arytmie ajak jest nizsze to jest ok. Miesiac temu mialem skok cisnienia170/100. Mialem ekg. Nic nie wykrylo zkad ta arytmia sie bierze dodam ze ostatnio naduzywalem alkocholu ,mam 31.

Drogi Panie Marcinie1981, Z Pana pomiarów wynika, że ma Pan chwieje nadciśnienie tętnicze. Oznacza to, że zazwyczaj miewa Pan prawidłowe ciśnienie, a od czasu do czasu wysokie. Alkohol może podnosić ciśnienie tętnicze lub je obniżać, a także może wyzwalać arytmię. Warto porozumieć się ze swoim lekarzem i ustalić, czy nie nadszedł już czas żeby leczyć nadciśnienie? Warto zrobić holtera, żeby zobaczyć jaki rodzaj zaburzeń rytmu serca występują u Pana?

ApaBylem u lekarza zbadal mi cisnienie wyszlo 150/86. Przepisal mi Prenessa raz dzienie cisnienie spadlo do 117/76. Wczotaj sie zle poczulem znow dziwne uderzenia serca nierownosc, cisnienie 140/103. Aparat pokazywal arytmie. Szybko sie udalem na pogotowie lekarz zrobil mi ekg nic jie wykazalo cisnienie 140/ 100. Chodz muj aparat pokazywal arytmie . Lekarz stwierdzil ze to moze nerwy przepisal Bisocard. Czy to mozliwe ze to nerwica ? I czy mozna brac razem te leki ? Z gory dziekibza odpowiedz.

Ma pytanie pisalem juz predzej o problemie z nierownym biciem serca jak mialem cisnienie rozkurczowe powyzej 85. Bylel u lekarza stwierdzil nadcisnienie tetnicze i przepisal Prenessa, troche jak by ustalo te nieroene bicie serca w niedziele sie znow zle poczulem cisnienie mi skoczyko do 140/100. I cisnieniomierz wskazywal arytmie szybko udalem sie do lekarza zlrcil ekg ,bale nic niewykwzalo i przepisal bisocard. Stwierdzil ze to moze byc od nerwow. Czy ekg moglo nic nie wychwycic . I czy spieszyc sie z holterem bo mam wyjscie albo poczekac pul roku albo prywatnie , i czy mozna prenessa łączyc z bisocardem.dodam jeszcze ze mam slabom tolancje wysilkowom dziekiza odpowiedz

Drogi Panie Marcinie, Prenessę można łączyć z Bisocardem. Zaburzenia rytmu, szczególnie napadowe, mają to do siebie, że występują nie zawsze, dlatego zwykłe EKG nie w każdej sytuacji je wykryje. Warto zrobić holtera, ponieważ jest to 24-godzinny zapis EKG - w dzień i w nocy. Sam Pan zadecyduje, czy zrobić odpłatnie holtera już teraz, czy czekać 6 miesięcy. W zależności od tego, do jakiego stopnia zaburzenia rytmu przeszkadzają Panu w życiu codziennym, a także w zależności od tego, jak jest Pan zaniepokojony arytmią.