Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pieczenie i palenie w klatce piersiowej po udarze i operacji by-passów

Gość Aurelia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mój dziadek (88l) trzy miesiące temu miał robioną operację bajpasów (3). Było to dość kłopotliwe gdyż dziadek ma zaawansowaną miażdżycę, cukrzycę, jest *ostentowany* maksymalnie - kilkadziesiąt stentów. Koronografi/angioplastyki nikt już u niego nie wykona. Niemniej - operacja się udała, 3 pierwsze dni były super (choć wystapiło migotanie przedsionków) 4,5 gorsze a szósty w dniu wypisu - najgorszy. Dziadek tracił siły, równowagę etc. Profesorowie (K-ce Ochojec, Jasiński) stwierdzili jednak, że ma wyjść do domu. Wyszedł owszem - ale karetką bo sam nie był w stanie. Po kilku godzinach trafił do innego szpitala gdyż wystąpiły objawy udaru. Spędził tam 2 tygodnie. Największym problemem było krztuszenie podczas jedzenia, niemniej teraz jest okey. Niedowład ustąpił w ok. 90%-ach, dziadek porusza się z kulą bądź balkonikiem. Nie będę pisać o tym, że Ochojec wyrzucił pacjenta z początkami udaru, o tym, że po udarze zapomnieli dać dziadkowi leków p. zakrzepowych, że lekarze byli w szoku iż nie pojawił się kolejny udar itp - bo nie ma sensu. Skąd udar - wiadome. Operacja = migotanie=skrzep = udar. Do czego zatem zmierzam - dziadek przeszedł bardzo wiele. Ze wszystkiego się wybronił, zyje, chodzi (człowiek sprawny, energiczny, swiadomy, wyglądający na 20 lat mniej ;))....mimo, że jw. przeszedł tak poważne rzeczy, w takim wieku, z takimi schorzeniami! Tylko, że....... dzisiaj znowu znalazł się w szpitalu. Powód - pali w klatce. Paliło sukcesywnie od tygodni, teraz jednak bardziej. Wszystkie wyniki są okey. Koronografii na razie nie robią - pytanie czy w ogóle ją zrobią??? I przede wszystkim - skąd ten ból? To znowu dusznica? *Atakowane* są żyły. tętnice które nie zostały wymienione? A może to nie dusznica a bóle wciąż pooperacyjne? Może ktoś z Państwa miał dolegliwości przypominające te zawałowe? Były bajpasy, był udar i teraz znowu wszystko od nowa? Jeśli coś się *zatkało* to bez koronografii się nie dowiemy a angio nie zrobią.... Czy to się kiedyś skończy? Bo ja rozumiem....przychodzi dzień, że człowiek umiera, trzeba się z tym pogodzić....Ale pisałam - dziadek okablowany, ostentowany i ciągle to samo....... I jeszcze jedna rzecz - czy ból może być efektem rehabilitacji? Wg, zaleceń lekarza dziadek ma codziennie rehabilitację godzinną ale neurologiczną!!! Rusza rękami, nogami, chodzi...wysila się. To rehabilitacja po udarze. Chodziło o to aby wstał z łóżka. Rehabilitacji kardio nie miał. W sanatorium nie był bo był pacjentem leżącym po udarze i nam odmówiono. Na nogi go postawilismy no ale .... piecze w klatce. I jak już każdy pewnie zrozumiał z mojego potoku słów ;) pytanie : Boli przez rehabiltację, boli bo ma prawo, boli bo nadchodzi zawał, boli bo przy miażdżycy tak będzie i bedziemy się ratować nitro czy...jak? ;)))) Swoją drogą to mnie zastanawia dlaczego problemową jest zwiadowcza koronografia. Za odpowiedzi dziękuję, pozdrawiam!

Gość student 5 roku

Moja wiedza jeszcze nie jest wystarczająca do udzielenia wyczerpującej odpowiedzi na pytania, ale zwiadowcza koronarografia jest niepotrzebna, bo to zabieg bolesny, skutkujący podwyższonym poziomem stresu,ma swoje komplikacje, a wynik jest z góry jasny - w wyniku poprzednich badań musi być napisane, gdzie są stenty, gdzie miażdżyca, tam się nic nie zmieniło, a skoro i tak już stentu się nie wstawi, to po co wkładać cewnik do serca, jak pokaże to, co wiadomo? Powikłaniem bypass może być nasilenie dolegliwości. To nie znaczy, że zabieg był źle zrobiony, po prostu takie powikłanie jest możliwe. Chciałoby się tylko mieć pewność, że bez tych bypassów też byłoby źle, a nawet jeszcze gorzej i że zrobiło się wszystko dla człowieka, ale pewności nie ma nigdy.