Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie serca przy złej diecie

lucash93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam 20 lat i od kilku miesięcy odczuwam dziwne uczucie w okolicy serca, czasami również mnie zakłuje ale bardzo często czuję takie jakby nerwobóle ( mogę mylić pojęcia gdyż się nie znam) od pół roku pracuje, na wysiłek nie mogę zbytnio narzekać, przed wyjazdem za granicę zrobiłem badanie EKG i wszystko niby było okej. Mam stosunkowo słabą kondycję. Palę sporadycznie i raczej nie pije, jeśli się to zdarza to rzadko. Odżywiam się *byle jak* na pewno w jadłospisie brakuje witamin... Nie wiem czy to może być powiązane ale całym rokiem mam katar, tak jakby zapchane zatoki. Chciałbym prosić o poradę fachowca. Jakie badania powinienem zrobić żeby się wszystkiego dowiedzieć? Czekam na odpowiedź

Drogi Panie Lucash93, Opisywane przez Pana dolegliwości mogą zależeć od długotrwałych stanów zapalnych - niemal stały katar od roku. Warto odwiedzić laryngologa. Może będzie dobrze zrobić rentgen i/lub USG zatok obocznych nosa. Kontrolne badanie zębów u dentysty też może się przydać - trzeba się upewnić, czy zęby nie wymagają leczenia stomatologicznego? Jeżeli Pana praca jest związana z wysiłkami fizycznymi, to warto zbadać kręgosłup szyjny i piersiowy - niektóre zmiany w kręgosłupie dają bóle po lewej stronie klatki piersiowej

Z uzębieniem nie mam problemu, u dentysty byłem tylko raz w życiu. Przez 4 miesiące miałem ciężką pracę, związaną przeciążeniem kręgosłupa jednak podobne bóle odczuwałem przed podjęciem pracy - jednak zdecydowanie rzadziej. Wyżej zalecane badania zatok zrobię. Jakie badania mógłbym wykonać w celu wyjaśnienia objaw związanych konkretnie z sercem? Z jakimi kosztami należy się liczyć?

Oczywiście należy zbadać zatoki -rtg i do laryngologa z tym ,jak radzi p. doktor.Ja jeszcze dodam domowy sposób na ,,wieczny katar**, u niektórych może byc skuteczny.Może warto spróbować [niezależnie od rtg zatok]. Otóż należy ząbek czosnku [tylko polskiego,a nie jakiś chiński!] obrać z łupinki,a następnie cienko go obrac nożem[jak jabłko z wierzchniej skórki.Włożyć ząbek do jednej dziurki od nosa na dwie godziny.Można wtedy swobodnie oddychać drugą dziurką.Potem ząbek wyrzucić.Tak samo przygotować drugi ząbek i tak samo do drugiej dziurki do nosa.A do dentysty to idź.Do dentysty chodzi sie nie tylko na leczenie gdy ząb boli,ale również by sprawdził czy z zębami i dziąsłami jest OK.Pozdr.

Jak jesz ,,bez witamin** to naucz się przygotowywac kasze jaglaną z owocami.Przepis znajdziesz w necie.Taka kasza polana oliwą z oliwek wysokiej jakości plus owoce[moga być suszone żurawiny,rodzynki,orzechy włoskie,morele itd,a także pokrojone na cząstki pomarańcze czy mandarrynki,pół banana ...] Po wierzchu posypać pestkami słonecznika ,ciut ziaren lnu czy dyni.Na popicie woda z miodem i sokiem z cytryny.I juz jesteś ,,dowitaminizowany.**Ugotować kaszę to nie żadna sztuka.To dziecinnie proste. Po coś w końcu masz ten komputer,więc znajdź sobie dokładny przepis.Życzę smacznego.Są tez mrożone warzywa na patelnię, które można udusić i jeść z ryżem.Czy tylko gumowabuła ci smakuje.Gotowanie jest śmiesznie łatwe,mawet jak się ma mało czasu.Są potrawy nie wymagające więcej niż 15 minut, by cois pysznego zjeść.