Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w lewym boku nasilający się po wysiłku fizycznym i alkoholu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.od jakichs kilku miesiecy mam dziwny ból w lewym boku.Rodzaj klócia.mocno nasila sie po wysilku fizycznym.mam wrazenie , ze ból promieniuje z plecow.wczesniej byl tez odczuwalny w klatce piersiowej,teraz to ustapilo.pozostal bol po lewej stronie.Odczuwam go tez po spozyciu alkoholu.wiedzac jakie mialem zycie do tej pory - nie z jednej kwaterki sie pilo , plus lata w gastronomii podejrzewalem trzustke.z ogromnym strachem poddalem sie najpierw badaniom krwi - ogolkne bardzo dobrze , potem amylaza - bardzo dobrze , az w koncu usg jamy brzusznej - ktore tez nie wykazaly niepokojacych zmian.ostatnie 6 tygodni , by upewnic sie samemu odstawilem calkowicie alkohol , ale nie do konca bylo ok.Musze tez powiedziec , ze podejrzewam u siebie problemy n a tle psychomatycznym.od wielu miesiecy wciaz mnie cos boli.Kazda z tych dolegliwosci staram sie wykluczac badaniami i opinia lekarza.jak tylko jeden minie , zaraz pojawia sie inny.Od wiosny ubieglego roku mialem juz nowotwor wezlow chlonnych,raka pluc , zoladka,trzustki , guz muzgu i krwiaka w oko;ocy kregoslupa.oczywiscie po kilku wykluczeniach udalem sie do psychologa - skandal , jak i do psychiatry.leki jakie mi przypisal - czytajac tylko ulotke mozna sie rozchorowac.Dramat.wywiad ok 7 minut.dodatkowo napisze wam , ze jestem emigrantem - zyje samotnie za granica , mimo , ze mam rodzine , która kocham w kraju.Nigdy nie bylem jakims cieniasem.zarówno fizycznie , jak psychicznie.uprawialem sporty - 5 razy maraton.w ktoryms jednak momencie cos peklo.ciezko mi sie zebrac do czegokolwiek.znalezc motywacje.pomozcie

Drogi panie Sipalu, Oczywiście, najpierw trzeba się upewnić, że nie ma Pan określonej choroby organicznej, zanim się uzna, że Pana dolegliwości wynikają tylko z nierozwiązanych problemów osobistych i rodzinnych, rozłąki z własnym krajem i najbliższymi. Opisywane przez Pana dolegliwości nie są typowe dla choroby wieńcowej, ale oczywiście trzeba od czasu do czasu przeprowadzać ogólne badanie lekarskie i wykonywać EKG. Warto, żeby miał Pan własny ciśnieniomierz i często mierzył sobie ciśnienie i tętno (puls). Warto te pomiary zapisywać, żeby można było się łatwiej porozumieć z lekarzem. Warto też zbadać, czy nie ma Pan zmian w kręgosłupie szyjnym i piersiowym? Nie wiadomo, czy po przeczytaniu ulotki dołączonej do leków, które przepisał psychiatra, brał Pan te leki, czy nie? Jeżeli zażywał Pan te leki, to z jakim skutkiem? Przede wszystkim trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy musi Pan nadal przebywać na emigracji, daleko od kraju i rodziny? Jeżeli nie może Pan wrócić do kraju, to może najbliższa rodzina może przyjechać do Pana? - A przynajmniej, żeby się Pan częściej widywał z rodziną niż dotychczas. Rozwiązaniem minimalnym są częste rozmowy telefoniczne z najbliższymi w kraju. Może w taki sposób, żeby rozmówcy nie tylko się słyszeli, ale i widzieli - chociaż na ekranie komputera.