Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół wazowagalny kardiodepresyjny z asystolią

Gość PaulinaR

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PaulinaR

Witam, mam zdiagnozowany zespół wazowagalny kardiodepresyjny z asystolią (typ 2B wg VASIS). Lekarz nie do końca wytłumaczył mi to. Co to jest ta asystolia? Jaki to typ? czym się charakteryzuje od innych? Czekam na szybką odpowiedź. Pozdrawiam, P.

Droga Pani/drogi Panie Paulinaro/Paulinarze, Najważniejszą sprawą w Pani/Pana sytuacji jest to, co lekarz Panu/Pani zaproponował? Czy ustalono wskazania do wszczepienia układu stymulującego (stymulatora)? Jak długa była asystolia, którą stwierdzono? Czy doszło kiedykolwiek do pełnej utraty przytomności? Czy zapisano jakiekolwiek leki?

Gość Agnieszka1984

Witam ja mam stwierdzony zespół wazowagalny kardiodepresyjny.Od 2004 mam wszczepiony stymulator serca,w 2013 wymieniany ,niestety aktualnie miewam utraty dwa razy w tygodniu przytomności.Ale mam nadzieje,ze w Twoim przypadku jest lepiej,bo ja już wiem że w moim przypadku lekarze już się poddali. Pozdrawiam.

Gość Zespol91

Hej niedawno stwierdzono u mnie podobne schorzenie mam rozrusznik od miesiąca, problemy z omdleniami miałam cale życie, częściej zdarzały się podczas rożnych sytuacji stresowych.Asystoria to chyba to zatrzymanie serca podczas omdlenia, u mnie trwa to raczej długo i ciężko wracam do przytomności

Witam. Mam 37 lat. U mnie stwierdzono zespół wazowagalny typ karsiodepresyjny, 2b. Asystolia podczas badania TiltTest, po podaniu Nitro trwała 40 sekund. Zaproponowano mi stymulator serca lub ablacje zwojów przywspolczulnych albo wspolczulnych (nie pamiętam). Ten rodzaj ablacji jest mało znany i póki co w fazie testów. Byłem 5 pacjentem, u którego wykonano ten zabieg. Po zabiegu ponowny Tilt Test i podanie Nitro - nie zemdlalem. Jestem 3 tygodnie po zabiegu i póki co ok.