Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mrowienie stopy i opuchlizna palucha po lekach na nadciśnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Od ok. 10 lat brałem 10 mg amlozka pół rano pół wieczorem.Od ok 3 lat mrowiła mnie lewa stopa ale przyczyne upatrywałem w stresie i kregosłupie szyjnym.Pare miesięcy temu zauważyłem ,że mam spuchnięty i bolący staw palca dużego lewej stopy.Wyeliminowałem choroby reumatoidalne ,dne moczanową.Wtedy przeczytałem ulotke amlozka i nie tylko w ktorej wspomniane jest w skutkach ubocznych o powodowaniu stanow zapalnych stawow (u mnie akurat jest to palec)Moj lekarz internista uznal ,że może byc to przyczyna ale był zdziwiony.Niestety staw tego palca ma duże zwyrodnienie co utrudnia mi chodzenie.Grozi mi ew. zabieg ortopedyczny.Na jaki lek zmienić amlozek,może uda się to zatrzymać proszę o pomoc Do jakiego lekarza iśc kardiokog internista?Pozdrawiam

Drogi Panie Piotrku1, Rzeczywiście Amlozek może dawać obrzęki kończyn dolnych, zazwyczaj podudzi lub stóp, np. w kostkach. Amlozek można zamienić na Nitrendypinę, która jest dostępna w tabletka po 10 i po 20 mg. Można zacząć od 2 x 10 mg, potem spróbować zwiększyć, jeżeli ciśnienie tętnicze nadal będzie duże. Oczywiście nie należy brać równocześnie Amlozku i Nitrendypiny, tylko Amlozek trzeba odstawić. Być może warto dodać lek odwadniający, brany razem z potasem (Kaldyum lub Kalipoz prolongatum). Oczywiście wszystkie te zmiany lekowe można robić w porozumieniu ze swoim lekarzem. Nadciśnienie tętnicze leczą kardiolodzy, interniści; natomiast stany zapalne stawów - reumatolodzy.

Dziękuje za odpowiedz.Amlozek zmienił mi lekarz internista na tertensif 1 tabl.rano i karnidin 1 tabl.wieczorem.Nie jestem zadowolony z tego nie jest tak jak powinno być.Zasugeruje może Nitrendypine.Do tego doszło bardzo silne drętwienie stopy lewej i wrażenie zmrożenia chyba sprawa niedokrwienna ale nie jestem pewien ,może to od kręgosłupa?Do jakiego lekarz iść może neurolog ,kardiolog?Na koniec czeka mnie chyba zabieg ortopedyczny na hallux palca stopy lewej.Troche tego za dużo.Pozdrawiam