Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dobry ciśnieniomierz

Gość SandraG

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdullea

To wcale nie jest tak,że istnieje jakiś najlepszy ciśnieniomierz świata. Nie znaczy to,że Omron jest złą marką - chociaż po 2008roku jest produkowany w Malezji a rękawy tych aparatów pozostawiają wiele do życzenia. Ja bardzo preferują szwajcarską markę Rossmax (dają 5lat gwarancji!) i Nissei (Japonia). Należy jednak pamiętać,że błędy wynikają z naszej niewiedzy. Trzeba pamiętać,że :nie wolno mierzyć takimi aparatami częściej niż co 20(!!!) minut. Mankiet zakładamy na gołą rękę ( a nie ma podwinięty rękaw!), 2-2,5cm nad zgięciem i NIE ŚCISKAMY MANKIETU ciśnieniomierza - pod mankiet swobodnie wchodzić powinny 2palce! Jeżeli będziemy się tego trzymać - każdy ciśnieniomierz kupiony a patece czy sklepie medycznym będzie dobry.

Ja mam zaufanie do takich medycznych produktów niemieckiej marki Geratherm. Kupowałem ich ciśnieniomierz easy med. Dobra jakość, czytelny wyświetlacz, wygodny mankiet. Wykrywa arytmię, informuje u wynikach w postaci 3 sygnałów – żółty, czerwony, zielony. Także od razu człowiek na feedback.

Wygodnie mierzy ciśnienie nasz aparat czyli Geratherm EasyMed. Nie ściska ramienia tak żeby cokolwiek bolało, mankiet dobrze się układa i nie ma problemów z dopięciem. Z tego co widzę to bateria też długo trzyma, bo odkąd kupowałam to jeszcze nowej nie musiałam tam instalować. Wyświetlacz całkiem spory, podświetla się w zależności od tego jaki jest wynik pomiaru.

Używam ciśnieniomierza SmartCardio od Sanity. Warto moim zdaniem nad tym modelem pomyśleć. Duży wyświetlacz, także nie ma problemu z odczytywaniem wyników, poza tym mierzy naprawdę szybko, pompuje sprawnie ale bez większego ucisku na rękę. To jest model naramienny, nie ma opcji, żeby źle mankiet na rękę nałożyć wg mnie.

Ciśnieniomierzy jest teraz setki w sklepach więc żeby się nie pogubić to ja polecam takie porównywarki jak ta na http://rankingcisnieniomierzy.pl. Zawsze to jakiś ogląd na najpopularniejsze modele można sobie samemu dobrać coś na szybko ale nie na chybił trafił.

Polecam tego  Senior  model z zasilaczem (bo jest tez do kupienia cisnieniomierz o tej samej nazwie ale tylko na baterie). Wyniki są okej precyzyjne, ladnie wszystko widac na wyswietlaczu. Poza tym badania zapisują się w pamięci ciśnieniomierza (dwa razy po 60 wyników czyli w sumie az 120 badan zostaje w pamięci).

W dniu 19.12.2018 o 14:33, Gość karo napisał:

Polecam tego  Senior  model z zasilaczem (bo jest tez do kupienia cisnieniomierz o tej samej nazwie ale tylko na baterie). Wyniki są okej precyzyjne, ladnie wszystko widac na wyswietlaczu. Poza tym badania zapisują się w pamięci ciśnieniomierza (dwa razy po 60 wyników czyli w sumie az 120 badan zostaje w pamięci).

Moja babcia też ma Senior-a. Zasilacz jest świetnym rozwiązaniem, bardzo ułatwia starszej osobie robienie regularnych badań.

Tacie sprezentowałam ciśnieniomierz Senior w wariancie z zasilaczem i jest zadowolony. Wystarczy że podepnie urządzenie do prądu i może korzystać. Z bateriami zawsze miał dużo zabawy, musiał przede wszystkim pamiętać żeby kupić, a potem jeszcze sama wymiana to też była nieraz droga przez mękę.

Przestrzegam przed ciśnieniomierzem Microlife. Mojej mamie nie wykazywał nadcieśnienia a ewidentnie źle się czuła. Pożyczyłam jej mojego ciśnieniomierza novama na kilka dni i wykazał zbyt wysokie ciśnienie. Badania u kardiologa również. Dostała tabletki. Dzięki Bogu w miarę to wyłapaliśmy bo mogło się źle skończyć. Podczas reklamacji producent totalnie nas olał, stwierdził, że sprzęt jest dobry i nie naprawi. Przykre.
Dlatego ODRADZAM tą firmę, Na ceneo same pozytywne opinie, ale czy można wierzyć opinii napisanej po kilku dniach użytkowania??
Nadciśnienie to zbyt poważna sprawa. Teraz chcę mamie sprezentować nowy i zastanawiam się nad firmą novama, omron albo beurer. Tej ostatniej mam kilka rzeczy i działają bez zarzutu. Może ktoś używa?? Ale od dłuższego czasu?