Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy i przeskakiwanie serca

Gość Lucy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:) Mam już od dłuższego czasu dziwne dolegliwości. Prawie codziennie mam jakieś zawroty głowy i to nie takie które, nagle się pojawiają i nagle znikają, tylko trwające jakiś czas. Przy tym mam uczucie osłabienia. Zdarza mi się też dziwne jakby przeskakiwanie serca, i tak jakby na sekundę, dwie zatrzymało się wogóle. Ale to przeskakiwanie występuje rzadko, dużo rzadziej niż zawroty. Serce mnie nie boli, robiłam badania krwi i moczu, wszystko jest ok. Ekg niby też jest w porządku, bo mam rytm zatokowy, miarowy. Nie mogę się rozczytać, ale są jakieś zmiany z nad ściany bocznej.
Gość messa 35
Ja tak miałam i okazało się, że to nerwica. Byłam przekonana, że to coś z sercem. Czasem czuję się jakbym przechodziła zawał i to kilka razy dziennie. To skutki stresu. Kiedu w pracy dużo roboty mam beton w klatce.
jak tak samo mam Iwona z tymi zawrotami głowy, skutecznie utrudniają mi życie... Uwielbiam jeździć samochodem, ale ostatnimi czasy rezygnuje z tego coraz częściej, ze strachu, że nagle dostane zawrotów. Nie wiem, może to i nerwica, ale ja wcale nie mam żadnych problemów, prowadzę życie bezstresowe. Może pomyliłam forum, może to nic z sercem? No ale morfologia wyszła ok... :/ Ehhh...
witam serdecznie i chcę powiedzieć że dolega mi to samo,tyle,że ja byłam u lekarza.Po wykonaniu szeregu badań okazało się że nic mi nie jest,pozornie.Dostałam skierowanie do psychiatry,który stwierdził,że ta choroba nazywa się zespół lęku napadowego.Bałam się wejść np.do supermarketu bo myślałam,że tam dostanę zawrotów itp.Najpierw doradzam kontakt z lekarzem rodzinnym,bo to on pierwszy zaskoczył o co ze mną biega.
ASIA . witam mam /dokladnie to samo co wy ale do tego dochodfza jeszcze bole glowy . Bylam u lekarza robilam mnostwo badan i okazalo sie ze jest to nerwica . Mam uciskowe bole glowy na tle nerwowym . Mam spokojny tryb zycia .wiec nie wiem skad to sie bierze .Lekarz zalecil mi sie wyciszyc . SPrubujcie moze wam sie uda bo mi sie nie udaje .BIore leki od depresji juz 2 tygodnie , a bole glowy sa caly czas . POZDRAWIAm i zycze zdrowia .
Witam wszystkich Moje zawroty głowy wystąpiły niedawno.Nie wiem jaka jest tego przyczyna.Kolezanki w pracy podpowiadają,że to zmiany hormonalne,ponieważ od miesiąca nie biorę tabletek antykoncepcyjnych,a zażywałam je przez 8 lat (robilam tylko dwie 3 miesieczne przerwy)Prawdopodobnie mój oragnizm przeżywa teraz szok i musi sie dostosować do nowych okoliczności.Trudno jest mi się z tym pogodzić,bo zawroty te utraudniają mi życie i pracę,ktora nie jest łatwa(pracuje w banku).MOżliwe że wybiore się z tym w końcu do lekarza.Dzisiaj mija piąty dzień i jestem juz ttym bardzo zmęczona../a może to nerwica?w końcu ciężko pracuje i mam dużo stresu..juz sama nie wiem
Hej.Od kilku dni też mam zawroty głowy i czasami miewam bóle głowy w skroniach przeważnie.Niekiedy śpię po 10 godzin i w ogóle sie nie wysypiam, boli mnie głowa,czuje wiecznie zmęczenie,nie moge sie skoncentrować,cały czas bym leżał,bo na nic nie mam ochoty.Zaczęło sie od mdłości które miewałem i przy tym mrowienia kończyn,twarzy..raz wylądowałem w szpitalu bo praktycznie zemdlałem,wszystko mi zdrętwiało i miałem zawroty głowy..miałem różne badania z których wyszło,że jestem fizycznie zdrowy z sercem ze wszystkim jest ok.Miewałem często mdłości,po jedzeniu i podczas głodu,czułem się cały czas przepełniony nie mogłem chwilami patrzeć na jedzenie,chudłem w oczach.Czasami ten stan mijał i sie polepszało,ale powracało znów i tak już od 4 miesięcy:((Teraz mam wizyty u takiego lekarza,nie jest on psychiatrą ani psychologiem żadnym ale przebadał mnie,dał skierowania na rózne badania które wyszły w porządku i stwierdził u mnie silna nerwice a w szczególności nerwica żołądka,przepisał różne zioła i leki na lęk jakiś xsnax itp *niby* wszystko przez jakis czas było w porządku, a teraz doszły te zawroty głowy,nie są ona aż tak ogromne narazie,ale boje się co będzie dalej i jak każdy tu z was też czasami boje się gdzieś wyjść bo nie wiem co będzie dalej,ale lekarze ogólnie stwierdzili że te objawy są na tle nerwowym i to jest nerwica,ale kiedy się z tego wylecze:(((to mi nie daje żyć,totalny dyskomfort i strach co będzie dalej..:(( pozdrawiam wszystkich...
Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna zawrotów głowy - to zaburzenie rytmu serca. Zaburzeń rytmu pracy serca jest bardzo wiele. Niekiedy mogą być trudne do zdiagnozowania oraz leczenia i mają różne przyczyny. U młodych ludzi najczęściej są następstwem wad wrodzonych, zaburzeń poziomu elektrolitów lub przebytych infekcji. U dorosłych najczęstszą przyczyną arytmii są nabyte choroby serca i układu krążenia (miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, stany zapalne), które są zazwyczaj spowodowane nieodpowiednim trybem życia i okolicznościami zewnętrznymi oraz - w pewnej mierze - uwarunkowaniami genetycznymi. Zbyt wolny rytm serca nazywamy bradykardią. Najczęściej jako bradykardię określa się rytm poniżej 60 uderzeń na minutę (częstość poniżej 40 uderzeń na minutę przyjmuje się jako niebezpieczną). Zbyt szybki rytm serca (przekraczający ą00 uderzeń na minutę w spoczynku) to tachykardia. Zaburzenia te wywołują takie objawy, jak kołatanie serca (naprzemienne z wolnym, niekiedy nierównym biciem serca), koszmarne sny, lęki nocne, zawroty głowy, osłabienie pamięci, zasłabnięcia, utrata przytomności. Wyrzucenie krwi z serca umożliwiają impulsy elektryczne, które pobudzają mięsień sercowy do skurczu. Wytwarzają się one w ośrodku odpowiadającym za rytm serca - węźle zatokowo-przedsionkowym, skąd są przekazywane odpowiednimi szlakami do mięśni przedsionków oraz do komór. Impuls elektryczny pobudza najpierw mięsień prawego przedsionka, a nieznacznie później lewego. Skurcz komór wyrzu-ca krew do tętnic, skurcz przedsionków powoduje prawidłowe wypełnienie komór przed ich skurczem. Przyjmuje się, że zapewnia on ponad 20% objętości krwi wyrzucanej następnie przez komory. Brak skurczów komór lub przedsionków albo zakłócenie jego rytmiczności wywołuje zasłabnięcie albo utratę przytomności, a także zagrożenie życia. Dlatego też do zapewnienia sprawnej pracy serca potrzebne są rytmiczne impulsy elektryczne o umiarkowanej częstotliwości, a także ich sprawne przewodzenie. Kiedy wszczepiamy rozrusznik? W przypadku poważnych zakłóceń rytmu serca (zaawansowanej bradykardii), okresowego braku impulsów czy zaburzeń ich przewodzenia z przedsionków do komór rozważa się możliwość wszczepienia rozrusznika. Dzieje się tak wtedy, gdy u chorego stwierdza się następujące objawy: utraty przytomności, zasłabnięcia, zawroty głowy, stopniowe lub nagłe pogorszenie sprawności fizycznej, szybkie i bardzo wolne bicie serca, przerwy w biciu. Po stwierdzeniu takich symptomów przeprowadza się specjalistyczne badania serca (EKG, echo serca, test wysiłkowy, 24-godzinne monitorowanie EKG metodą Holtera, stymulację przezprzełykową serca lub inne badania elektrofizjologiczne, w uzasadnionych przypadkach - koronarografię) i określa nasilenie oraz rodzaj zaburzeń pracy serca. Jeżeli pochodzenie arytmii jest usuwalne, to w zależności od rodzaju i przyczyny choroby kwalifikuje się chorego do leczenia: farmakologicznego lub chirurgicznego (operacji serca, np. wszczepienia by-passów). Niekiedy zapada decyzja o leczeniu zabiegowym, które przeprowadza się najczęściej bez otwierania klatki piersiowej. Może to być poszerzenie światła tętnic za pomocą angioplastyki i stentów (w chorobie wieńcowej i miażdżycy). Jeżeli przyczyn groźnej bradykardii nie można usunąć inaczej, postępowaniem z wyboru (czyli najlepszym) jest wszczepienie stymulatora serca.
hej,ja mam teraz 27 lat a pierwsze zawroty głowy i omdlenia miałam w wieku 14 lat!biegałam codziennie po lekarzach,w nocy na pogotowie i tak bardzo długo nikt nie wiedział co mi!!do teraz chwilami bardzo zle sie czuje i mam wrażenie,ze za chwilke umre:(leczyłam sie juz na wszystkie choroby swiata!ostatnio wylądowałam u psychiarty i to tez mało pomaga:( zazdroszcze ludziom którzy są zdrowi i tym którzy wiedzą co im jest i moga sie na to leczyc... pozdrawiam
Witam.W ciagu 2 tygodni dostalem 3 zawrotow glowy,wezwalem pogotowie,nic nie stwierdzili.Zawrotom glowy towarzyszyly szybsze bicie serca,nmailem cisnienie max do 159 mgh.BYm to zbageetailizowal gdybym nie mial wczesniej zapalenie miesnia sercowego.Te zawroty pojawili sie gdy odstawilem leki,oczywiscie tak nakazal lkekarz.Osttanio powrocili stany podgoraczkowe.Co o tym sadzicie?Czy mam sie udac do akrdiologa?Moze na tomografie glowy?
hej:) W wieku 6 lat stwierdzono u mnie arytmie serca leczylam sie przez trzy lata, potem tylko rutynowe kontrole lekarskie. Obecnie mam 18 lat i od 7 miesiecy mam to samo, tylko ze dochodza do tego ok 2-30 minutowe klucia w klatce piersiowej poczatkowo lekarze stwierdzili i upierali sie ze to skorcz miesnia wiekliego lecz to, jak sie okazalo, tawa juz zbyt dlugo wiec skierowano mnie na badanie EKG. robilam je parokrotnie i za kazdym razem wychodzily te same wyniki wkoncu lekarze stwierdzili bradykardie.
cześć ja mam to samo wszystkie badania takie jak twoje wychodziły dobrze nawet te ekg koniecznie załóż sobie holtera ekg bo to na prawde przestaje bić serce ale to jest taż powód tarczycy no mi wyszło ze mam nadczynność ale to zrob ft3 ft4 i tsh bo to jest głony powód ja leżałam taż w szpitalu i tsh wyszło mi dobrze więc wypuścili po 3dniach wróciłam ale do następnego i tam mi zrobili ft4 i wyszło ze mam wysokie biore leki i jest zużo lepiej pamietaj ze mogą pojawić się tobie palpitacje serca i migotania przedsionkow straszne to jest !!!!!! te wszystki kosztują mnie 50zl
Gość trudna sprawa

Od miesiaca siedzew domu a to przez to ze w pracy zle sie poczulem i karetka zabrala mnie do szpitala z cisnieniem 183/115. tam zrobiono mi badania krwi i ekg ale wszystko wyszlo dobrze. ciagle biegam po lekazach bo mam zawroty glowy i ciagle uczucie w sercu jakby cos je sciskalo.staram sie mierzyc cisnienie regolarnie ale dziwne sa wyniki bo raz bardzo wysokie a drogim razem niskie. glowa ciagle mnie boli,nie mam ochoty na jedzenie,najchetniej z lozka bym sie nie ruszal. po 3 tyg od wizyty w szpitalu wyladowalem kolejny raz w nim. mialem robiona tomografie komputerowa glowy i nic ona nie wykazala. larungolodzy i neurolodzy ogladali i badali mnie juz wielokrotnie i rozkladaja rece nie wiedzac co jest. byly takze podejrzenia ze to watroba ale okazala sie tez czysta. teraz staram sie o badania kardiologiczne i rezonans magnetyczny calego ciala. Czy jestem naprawde chory czy juz teraz potrzebuje psychiatry aby nie zwariowac od tego wszystkiego??

Witam, od wczoraj od południa mam strasznie dziwne dolegliwości, nagle poczułem się dziwnie byłem taki *zawirowany* pod wieczór gdy leżałem miałem lekkie zawroty głowy a gdy wstawałem przechodziły, dzisiaj rano wstałem byłe ok ale dalej jestem taki oszołomiony, do tego serce mi *przeskakuje* co jakiś czas, mocno bije, nie szybko ale mocno, strasznie się denerwuje co to może byc! Proszę o pomoc, pozdrawiam!

Jak jesteś zdenerwowany to nie dziw się ze serce ci mocno bije ,jak masz przeskoki to magnezu może mało masz ,za mało pijesz wody oczywiście i płynów ,albo za dużo coli i innych cudów wtedy mogą być kołatania .A zawroty głowy może miałeś od pogody która wariuje w jeden dzień lato na drugi wiosna a na trzeci jeśień po czym jutro podobno afrykański upał .A tak w ogóle to witaj !:)