Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Panie Fallen2102, Jeżeli w przeszłości uprawiał Pan sporty i nadal uprawia, to wolne tętno (bradykardia) może nie wymagać leczenia. Decyzja zależy od tego jak wolny puls/tętno ma Pan w spoczynku - 50/min? 40/min? 30/min? Następna sprawa, to, czy ma Pan jakieś niekorzystne objawy związane z wolnym tętnem - traci Pan przytomność? - Ma Pan zasłabnięcia/omdlenia? - Jest Pan ogólnie osłabiony i/lub senny? Jeżeli nie ma Pan zasłabnięć, czy omdleń i jeżeli tętno nie jest aż tak wolne, jak wyżej wymieniłem, to prawdopodobnie problem nie jest bardzo poważny. Jednakże warto odwiedzić lekarza, warto mierzyć nie tylko tętno, ale i ciśnienie, warto dość często robić EKG i od czasu do czasu wykonywać badanie holterowskie (holter). Być może zarejestruje się taki rodzaj rytmu serca, że trzeba będzie przeprowadzić poważniejszą diagnostykę w szpitalu i zaproponować Panu określone leczenie.

Dziękuję za odpowiedź Doktorze choruję na nadciśnienie rzekomo genetyczne jesli chodzi o sport to niestety nie uprawiam na badaniu z przed 2 lat holtera ekg miałem 12 tachykardii i 138 bradykardie często odcuwam ból w klatce piersiowej oraz czuję gorącą lewą stronę twarzy jak i lekko zdrętwiałą puls np teraz wynosi 45/min ciśnienie 110/55 przyjmuję prestarium 5 mg więc wiem ze ten puls to nie od leków czasem zdażają mi się skoki ciśnienia np dziś rano po zapaleniu pierwszego papierosa zalałem się potem czułem ból w klatce oraz tetno skoczyło do około 150/min wiem że nie powinienem palić tytoniu aktualnie ograniczam ponieważ obawiam się efektów ubocznych natychmiastowego odstawienia nikotyny w dniu jutrzejszym wykonam kolejnego holtera ekg co do zasłabnięć jeszcze nigdy nie zemdlałem lecz czesto robi mi się słabo przez ostatnie okoo 3 miesiące jestem cały czas zmęczony oraz senny jeśli chodzi o ciśnie zazwyczaj około 130/80 najniższy puls jaki zaobserwowałem to 32/min zastanawia mnie również czy ćwiczenia kondycyjne mogą pomóc czy zaszkodzić?

Drogi Panie Fallen2102, Prestarium rzeczywiście nie wpływa na częstość rytmu serca. Jeżeli jest to jedyny lek, który Pan otrzymuje, to sprawa naprzemiennych - wolnych (bradykardia) i szybkich (tachykardia) rytmów serca nie zależy od stosowanego leczenia. Tętno 32/min, jeżeli stwierdził je Pan w ciągu dnia, jest istotnie zbyt wolne. Jeżeli jednak podczas tak wolnego tętna nie był Pan bardzo osłabiony - to można do tego podejść spokojniej. Jednak często występująca senność i ogólne spowolnienie i osłabienie może wynikać z często występujących wolnych rytmów serca. Bardzo dobrze, że będzie miał Pan kolejną rejestrację holtera. Im więcej holterów, tym lepiej. Być może w jakiejś rejestracji holterowskiej zapisze się taki rytm, że nie będzie wątpliwości, że dojrzał Pan do wszczepienia układu stymulującego serca, czyli stymulatora (rozrusznika). Sam Pan zauważył, że bezpośrednio po wypaleniu papierosa miał Pan bardzo szybką czynność serca. Skoro miewa Pan okresowo bardzo wolne tętno, to nie można Panu zastosować leków zwalniających tętno. Póki co, należy zrezygnować ze środków, które przyspieszają nadmiernie tętno, a więc z papierosów. niektórzy mają szybkie bicie serca po kawie lub po mocnej herbacie. Wypalania papierosa rano, na czczo, stanowiące pierwszą czynność w danym dniu, oznacza duże uzależnienie od papierosów. Może to być chemiczne uzależnienie od nikotyny. Dlatego może być Panu trudno *odpępnić się* do papierosów. Proponuję, albo stopniowo mniej palić, albo przestać palić od razu całkowicie. W miarę możności proszę nie zaczynać dnia od papierosa. Przy odstawianiu papierosów proszę brać pod uwagę, że apetyt może być znacznie większy i niektórzy dość znacznie wtedy tyją, co może nie być dla Pana korzystne. Generalnie rzecz biorąc proszę mieć swojego kardiologa, który Pana zna, co jakiś czas powtarzać holtera, żeby wyczuć moment, kiedy wszczepienie stymulatora, będzie bezwzględnie potrzebne - jeżeli taki moment nadejdzie kiedyś w Pana życiu.

Witam

Jestem mama 19 letniego chłopaka. Dwa lata temu syn przeszedł zapalenie serca mięśniowego. od tej pory jest pod stałą opieką kardiologa. Kardiolog stwierdził u syna po echu serca i holterze barykardię jego puls to tak  45-50 . Nadmienię że syn uprawia sport ćwiczy na siłowni. i sztuki walki. Ogolnie nie skarży się na złe samopoczucie. Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale w wieku 8 lat zachorował na porażeni obwodowe nerwu twarzowego lewj strony. leczony był benfogammą. szybko minęło. w wieku 15 lat porazenie nerwu twarzowego na prawej stronie.  czy może ta barykardia przyczyniła się do tych dwóch przypadków?

A jeśli moje bicie serca to 50 uderzeń na minutę, bradykardia, piję dużo kawy palę papierosy co dzień sporo jeżdżę rowerem dużo śpię w dzień i w nocy.kuje mnie jakby obok serca. Miałem noc że obudziłem się zlany potem było mi nie dobrze lecz bez wymiotów, po chwili około 15 minutach siedzenia na fotelu objawy potu, mdłosci minęły wróciłem do snu (zazywam lęki ketrel i depahine) Czy powinem się czegoś obawiać??