Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Konrado

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postaram się zwięźle i na temat. Mam 22 lata 192cm wzrostu i 92kg wagi. 4 Lata temu miałem wykryte dodatkowe skurcze nad komorowe (blok 2 stopnia) Ekspert stwierdził że jeżeli nie odczuwam skurczy, ciśnienie w normie, to Cieszyć się życiem. I tak było... Biegałem, basen, prace fizyczne, wszystko jak najbardziej OK. Tydzień temu w czwartek byłem w saunie z kolegami, w saunie mieliśmy chyba za dużą temp (byłem pierwszy raz w życiu), trochę nas zesłabiło (wszystkich-nikt niema objawów). 2 serie po 13 min. I od tamtej pory mam ciśnienie (po wyjściu z sauny już czułem podwyższone) 140/150 na 90/80, ogólnie to drugie rzadko przekracza 80. Puls w normie. Brałem doraźnie Polpril, 2 tab na dobę, pomagały delikatnie, tylko tyle że mogłem spać (bo przy 150/80, już czułem pulsację w głowie i spania brak) Teraz lekarz specjalista przepisał mi Bisocard 1/2 tab raz dziennie. Nie pomaga.(mała dawka nie wiem czy wziększyć do 1 tab, dopiero w środę jadę do niego) Dzisiaj wziąłem doraźnie 1/2 tab na nerwice, też nie pomaga, czuję ciśnienie. Spostrzeżenia. Objawy: - podwyższone ciśnienie i słaba reakcja na lekki nadciśnieniowe, -bul głowy w potylicy, - zimne stopy od jakiegoś czasu (nie wiem czy ma znaczenie) - Delikatne bóle kręgosłupa, z powodu bezrobocia od świąt trochę siędzę przed kompem, zacząłem niby chodzić na basen, ale może wysk temp jakoś zadziałała na nerwy w kręgach, idę się naciągnąć, powisieć na hakach i spróbować to wykluczyć, co wy na to ? Wykonane Badania. -(Sód, CRP, Potas,Magnez) - w normie, potas trochę poniżej ale tabletki nie pomagają, reszta w normie. -Glukoza, Cholesterol, Trójglicerydy, ALAT, AspAT, - w normie -Kreatynina - 0,96mg/dll (norma do 1,17) -eGRF - 98/ml/min./1,73 m2 (>60 norma) ( robić dodatkowe badanie na nerki z moczu aby je całkowicie wykluczyć ????) -TSH 1,5 uUI/ml (norma 0,25-5) Robić dodatkowo tf3, tf4 aby wykluczyć tarczycę ?????? - MORFOLOGIA - OK, Limfocyty trochę ponad normę ale nie są agresywne. Możliwe choroby: - Tarczyca- pasuje ciśnienie ale badania OK - Nerki - też pasuje ciśnienie ale badanie OK pytanie czy robić dokładniejsze, jeżeli tak to jakie ? - Wysoka temp w saunie mogła pobudzić te dodatkowe skurcze i objawem jest ciśnienie. W Środę jadę na ECHO. - NERWICA ? wziąłem tego antydepresanta nic nie działa, z drugiej strony na nerwicę trzeba mieć jakieś przeżycie jakiś punkt zwrotny... a tu jest nim Sauna. -Nadciśnienie ? Choroba cywilizacyjna, ot tak się nie bierze, odżywiam się zdrowo, nie palę, nie pije kawy, może ostatnio trochę mało ruchu ale staram się basen, piłka, nigdy nie miałem takich skoków ciśnienie, i tak długo się utrzymujących. PROSZĘ O PORADY....

Drogi Panie Konrado, Warto często mierzyć ciśnienie tętnicze. U osób z nieprawidłowymi wartościami ciśnienia, pomimo stosowanych leków, sauna jest przeciwwskazana. Może dawać nadmierne wzrosty ciśnienia. 13-minutowy pobyt w saunie, to zbyt długo. Prawdopodobnie lepiej zupełnie nie korzystać z sauny, a jeżeli już, to znacznie krócej - i być może nie w najwyższej możliwej temperaturze. Podaje Pan nazwy leków i części tabletek, które Pan zażywa (pól, cała tabletka). Tymczasem większość tych leków jest dostępna w różnych dawkach i połowa tabletki z najwyższą dawką może zawierać więcej leku niż cała tabletka ze znacznie niższą dawką. Leków antydepresyjnych nie stosuje si w nerwicy, tylko w zespole depresyjnym, czyli w depresji. To nie jest to samo. Proponuję lepszą współpracę ze swoimi lekarzami, z psychiatrą i/lub z kardiologiem/internistą. Ta dobra współpraca może polegać na uzgadnianiu z lekarzami: dawki których leków Pan zmienia, kiedy jest zbyt niskie lub kiedy jest zbyt wysokie ciśnienie? Potas w surowicy powinien być w granicach normy. Czasami, jeżeli są duże odchylenia od normy, nieprawidłowe stężenie potasu w surowicy krwi może być niebezpieczne. Nie wiemy, jakie leki zawierające potas Pan otrzymuje, dlatego trudno jest w sprawie potasu się wypowiedzieć. Wniosek końcowy. Raczej lepiej nie korzystać z sauny. Warto znać nazwy i dawki leków, które Pan stosuje. Warto uzgadniać z lekarzami dawkowanie leków. Warto mniej przebywać przy komputerze w pozycji siedzącej, a więcej chodzić na spacery. Być może niechcący znajdzie Pan pracę, co oczywiście w dzisiejszych czasach nie jest łatwe.

Witam i dziękuje za odpowiedź. Faktycznie nie napisałem dawki leku, biorę 1/2 tab Bisocard 5mg. Byłem na echo serca, wszystkie wymiary serca w porządku. W przyszłym tyg będę miał holtera. Ciekawi mnie najbardziej czy/jak zmieniły się skurcze przez te 4 lata. Dodam że ciśnienie mi się uregulowało, o saunie to już nawet myśleć nie będę, ale człowiek nie świadomy chciał spróbować. Teraz np za to mam taką inna dolegliwość. Wieczorem, przed spaniem, odczuwam takie mocne bicie serca, rano po przebudzeniu tego tak nie odczuwam a wieczorem zwłaszcza w pozycji leżącej mi to dokucza, zwłaszcza że się na boku/ brzuchu i jest to odczuwalne. Tabletkę biorę cały czas lecz, nie czuje po niej poprawy. Może jakieś sugestie ? Ogólnie moje takie luźne sugestię są takie iż ta temp w saunie mogła jakoś zadziałać na te dodatkowe skurcze. Teoretycznie skąd mogły bi mi się wziąść takie dodatkowe skurcze ? Czy może to być spowodowane spadkiem wagi ? schudłem w naturalny sposób jakieś 25kg i jakoś ten okres pasuje na rozpoczęcie skurczów? Ale myślę że kluczowy będzie Holter.

Tutaj mam jeszcze wynik Holtera z przed 4 lat, którym lekarz nie kazał się martwić, oczywście tak zrobiłem, wgl mi te skurcze nie przeszkadzały. Pytanie czy lekarz miał rację Pana zdaniem ? Niewiem co dokładnie przepisać. Napiszę wnioski: *W czasie badanie zarejestrowano wiodący rytm zatokowy. Średnia częstość rytmu wynosiła 71/min. Minimalna częstość rytmu wynosiła 41/min o godz. 3.50. Maksymalna częstość rytmu wynosiła 147/min o godz 15. Bez pauz dłuższych od 2,5s. Pobudzeń komorowych zarejestrowano 3352, w tym 1 nieutrawolny V-Tach. (3 pobudzenia) oraz 2 salwy 3 różnokształtnych pobudzeń komorowych i 18 par, bigemnii komorowych 40 i trigemniii komorowych 30. Pobudzeń nadkomorowych -przedsionkowych zarejestrowano 7740, w tym 24 SV-Tach.,bigemnii nadkomorowych 163 i trigemnii nadkomorowych 138.*