Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jak długo organizm musi być niedotleniony aby wynik gazometrii był zły? jak szybko wynik gazometrii może się zmieniać? od czego to zależy? czy duszność trwająca przez kilka minut może spowodować złe wyniki gazometrii nawet jeśli krew do badania została pobrana po ataku duszności już przy dobrym samopoczuciu bardzo proszę o odpowiedź

Droga Pani Asico11, Trzeba się umówić, co się rozumie przez 2-3 minutowe niedotlenienie i duszność. Prawdopodobnie nie chodzi o 2-3 minutową przerwę w oddychaniu, tylko 2-3 minutowe uczucie duszności. Niewystarczający dopływ tlenu do płuc i ostatecznie do krwi tętniczej może w efekcie dać nieprawidłowy wynik gazometrii

Droga Pani Asico11, Są różne stopnie niedoboru tlenu w organizmie i w zależności od głębokości niedotlenienia gazometrai zmienia się wcześniej lub później. Duszność jest subiektywnym odczuciem danej osoby i zależy od jej wrażliwości. Opisywana duszność trwająca kilka minut, jeżeli była związana z istotnym niedoborem tlenu w płucach i w efekcie we krwi tętniczej, prawdopodobnie mogła zmienić gazometrię w trakcie trwania duszności. Jeżeli krew do badania została pobrana po epizodzie duszności już przy dobrym samopoczuciu, to organizm mógł już sobie z tą przebytą dusznością poradzić. Nie wiemy w jakim czasie po ustąpieniu duszności krew została pobrana? Jeżeli ten czas był odpowiednio dłuższy, a duszność nie była zbyt głęboka, to gazometria mogła nie odbiegać w sposób istotny od normy.

Witam! Bardzo dziękuję Panu doktorowi za odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania. Krew z tętnicy do badania gazometrycznego pobrano mi około 15 minut po ustaniu duszności kiedy już czułam się dobrze. Duszność odczuwam jako niemal całkowity brak możliwości wdechu jak i wydechu powietrza z płuc. Trochę tak jakby wstrzymać oddech i nie móc nic z tym zrobić. W moim wypadku trwało to około 3 minuty. Lekarz który to widział powiedział potem że zaczęłam sinieć. Wynik badania krwi był dobry. Moje pytanie brzmi czy gdyby krew pobrano w trakcie trwania duszności lub zaraz po jej ustaniu wynik badania mógłby być inny? Czy nie zrobiono tego zbyt pózno? Czy duszność i niemiarowość oddechowa którą stwierdził lekarz mogła być przyczyną tachykardii zatokowej i migotania przedsionków, bo takie właśnie zaburzenia wykryło badanie ekg wykonane tuż po napadzie duszności. Bardzo serdecznie proszę o odpowiedz.

Witam! Mam pytanie czy trwająca ok 3 minuty duszność odczuwana jako brak możliwości złapania oddechu jak i wydechu powietrza z płuc. Tak jakby wstrzymać oddech i nie móc nic z tym zrobić. Może powodować tachykardię zatokową i migotanie przedsionków bo takie właśnie zaburzenia były widoczne w moim badaniu ekg wykonanym tuż po ustąpieniu ataku duszności. Bardzo proszę o odpowiedź.