Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ściskanie w sercu, ból w klatce piersiowej, szum w głowie i omdlenia

Gość nat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo proszę o poradę dotyczącą badań jakie powinnam wykonać. O mnie: dziewczyna 22lata, typ sportowy, aktywna Nie przedłużając, moje objawy (już od paru lat, nasilające się): 1.Podczas wzmożonego wysiłku: -ściskanie w sercu -ból w klatce piersiowej -szumienie w głowie -omdlenia 2.Przy odpoczynku po wysiłku: -bardzo duża duszność -kaszel -mrowienie dłoni -trzęsące się dłonie -*powrót do siebie* trwa ok.30min 3.Bez wysiłku, w stanie spoczynku: -częste duszności -bóle narządów układu pokarmowego, szczególnie z prawej strony pod żebrami Oprócz tego: mam zazwyczaj niskie ciśnienie, tętno ok.80 Wykonane przeze mnie badania (2 lata temu): EKG - wszystko ok echo serca - w normie, lekko coś nie w porządku z falą zwrotną test wysiłkowy - jak na mój wiek bardzo słabo, ale jednak w normie Jakie badania powinnam wykonać? Holter? Po tych badaniach objawy zdecydowanie nasiliły się, czy powinnam je powtórzyć? Mój internista powiedział, że jeżeli EKG wychodzi dobrze to znaczy że nic mi nie jest, ale nie sądze żeby moje obawy były *niczym*. Dziękuję.
Może to głupie, ale pierwsze skojarzenie z trzęsącymi dłońmi to dla mnie problemy z tarczycą. Siostra mojej koleżanki nie mogła np przenieść szkalnki z herbatą. Ale to tylko skojarzenie. Ja bym jeszcze raz zrobiła echo, skoro wspomiansz coś o niedomykalności zastawki. Nie jestem jednak lekarzem. W każdym razie 2 lata to duży upływ czasu i niedomykalnośc mogła sie powiększyć (odpukać ). Holter, w tym ciśnieniowy mógłby tez dac jakis obraz. Pozdrawiam
Gość Tomek P.S.
Masz podręcznikowe objawy nerwicy. Zamiast chodzić na tysiące badań i wyrzucać pieniądze w błoto, skorzystaj z pomocy terapeuty. Przydałaby się również wizyta u psychiatry, który przepisze ci leki uspokajające. Jeśli mi nie wierzysz, zrób prosty test - weź jednorazowo silny lek uspokajający (ewentualnie możesz nawet wypić sporą ilość alkoholu) i zobacz, czy ci przejdą wszystkie objawy. Jeśli tak, nie ma wątpliwości, co jest ich podłożem.
Mam bardzo podobne objwy, ale mam 15 lat, jestem wiecznie uśmiechniętą optymistką. obecnie jestem coraz bardziej osłabiona. i jednak nerwica to nie jest przynajmniej w miom przypadku. po pierwsze badała mnie psycholog i po baardzo długiej rozmowie i po wywiadach stwierdziła, ze te objawy (szczególnie ból brzucha) na pewno nie są na podłożu psychicznym. poza tym próbowałam również i ten test z lekiem uspakajającym.. niestety i po nim moje objawy nie ustępowały. to troche denerwujące gdy Ty na prawde martwisz się co się z Toba dzieje, chcesz znaleźć przyczyne, a lekarze i ludzie dookoła wszystko zwalają na psychike... może i w większości przypadków tak jest, ale co któryś przypadek ma takie czy podobne objawy nie na podłożu psychicznym, a z zupełnie innego powodu, a lekarze nie leczą, tylko dają leki uspakajające, które jednak wogóle nie pomagają... te duszności od kilku dni bardzo mi się pogłębiły, wczoraj nie mogłam oddychać do tego stopnia, ze cała sina byłam (tak mi opisywali rodzice, a w lustro nie patrzyłam) do tego tak okropny kaszel... nie mogłam tchu złapać. a klatka piersiowa bolała okropnie. boli mnie od kilku dni praktycznie cały czas. dziś idziemy prywatnie do alergologa aby wykluczyć silną alergie, inaczej bym na wizyte czekała 3,4 miesiące. ale i tak alergia nie tłumaczy wszystkich objawów... u kardiologa leczyłam się, miałam arytmie i 22000 dodatkowych komorowych skurczów serca i kilka nadkomorowych na dobe wykrytych przy badaniu Holter. jednak gdy po roku badania miałam robione powtórnie arytmia znacznie się uspokoiła, praktycznie przeszła, a skurczów serca była znacznie mniej i to tylko komorowych, nadkomorowych nie było wogóle. echo serca też miałam, wszystko ok, ale robione było jakieś 3 lata temu, a te objawy mam od dość krótkiego czasu. co w takim razie powinnam zrobić? do jakich lekarzy się udać? a badania powtórzyć? czekam na odpowiedź...