Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam we wcześniejszym poście prosilem a analizę echo serca. Moim głównym problemem jest jednak nieustanny ból w mostku i po lewej stronie. Trwa to już około miesiąca, a zaczęło sie od grypy... Mam lekką nadwage i lekkie nadciśnienie. EKG w normie, wyniki krwi tj. morfologia, lipi, glukoza, tarczyca - wszytsko okej. Mam pytanie do kardiologa, to chyba niemozliwe ,żeby np zawał się tak długo utrzymywał??? Moja mam , ma stwierdzoną chorobę wieńcowa a tak nie narzeka na serce jak ja od miesiąca. Prosze o pomoc!!! Jakie jeszcze badania wykonać??

Witam Pana DSS82, Opisywane przez Pana dolegliwości nie wskazują na zawał serca, ani na chorobę wieńcową. Ból po lewej stronie mostka od miesiąca (bez przerwy?), po infekcji grypowej może odpowiadać bólom związanym ze ścianą klatki piersiowej. Proponuje rentgen kręgosłupa szyjnego i piersiowego - zdjęcie przednio-tylne (AP) oraz boczne. Proszę wrócić do swojego lekarza. Można sprawdzić, czy nie ma Pan bolesności uciskowej w tej okolicy, gdzie Pana boli? Oczywiście warto kontrolować EKG; ciśnienie i tętno. W aptekach można kupić bez recepty żele lub maści do stosowania miejscowego np. Voltaren Emul Gel. Można spróbować wcierać ten żel lub maść w bolące miejsca i porozumieć się ze swoim lekarzem, jaki jest tego efekt?