Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Intpretacja próby wysiłkowej

AnkaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Ankasa, Prawdopodobnie nie miał Pan bólu w klatce piersiowej podczas wysiłku, chociaż tego nie ma powiedzianego we fragmencie podanego opisu testu. Podobnie, prawdopodobnie nie miał Pan niedokrwienia w EKG, chociaż ten drobiazg też Pan pominął. Ogólnie rzecz biorąc tolerancja wysiłku mieści się na dolnej granicy normy dla dorosłego człowieka. Dlaczego jednak przerwano wysiłek przy osiągnięciu limitu tętna submaksymalnego, skoro nawet nie mówi się o zmęczeniu? I w jakim celu było wykonane badanie? To są pytania, na które być może nie uzyskamy odpowiedzi.

Dziekuję Panie Doktorze za odpowiedź. Zadal Pan doktor jednakk kilka pytań wiec postaram się na nie odpowiedzieć. Otoz pytal pan o zmęczenie podczas proby i odpowiuadam, ,że było, serduszko dość mocno mi biło, i o tego wszystkiego miałam bardzo krotki oddech. Więc być może lekarz dlatego przerwał dalsze wykonywanie testu. Ale może zacznę od początku. Test miałam wykonany ze względu na podejrzenie zespołu brugadów. Zostałam skierowana do kliniki na wykonanie testu prowokacji z ajmaliną. Celem diagnostyki wykonano także probę wysiłkową. Dodaam, że już od 10 r.ż byłam pod stałą kontrolą poradni kardiologicznej, ze wzxględu na wpadnie platka zastawki mitralnej, jej niedomykalności ale malej oraz lewo- prawego przecieku. Przed wiztą w klinice lekarza strasznie zaniepokoił wynik EKG. Ze względu na wiek (26lat)wykluczył jednak chorobę wieńcową. Byłam jednak obciązona wywiadem rodzinnym (tato zmarl w wieku 36lat na serce) dlatego tez skierowano mnie do kliniki z podejrzeniem zespołu brugadów. Test na moje szczęście wyszedł ujemnie ale Pan Doktor prowadzący stwierdził, że serduszko bje mi jednak za mocno i przepisał mi środek farmakologiczny-jeden z beta blokerow. może przytocze jeszcze wyniki EKG: RZM z niemirowością oddechową i obniżenie odcinka ST do 0,5mmm w II, III, aVF a takzę UKG: LV/LA:IVS 6/8mm, PV 8/101mm, LA24cm, EF 4CH 60%, RV/RV 21mm, LV DIASTALE: E:1, A:0,85 MV wypadanie przedniego platka zastawki dwudzielnej, Zespół Barlowa, MR: mała AV opuszka28mm, STJ21mm, Ao wst. 23mm, AV max1,5m/s, morfologia: bz TV: Tapse 23mm, morfologia: bz PV; at: 158 ms, morfologia: ślad fali zwrotnej IVS: ciągła, IAS: ciągła, osierdzie bez plynu. Bardzo prosze o interpretacje powyzszych wyników: EKG i UKG w oparciu także o wynik próby wysiłkowej?? a także mogłabym prosić o wyjaśnienie terminu rytm submax co oznacza?? Z gory bardzo dziękuję.

Droga Pani Ankas, Zacytowała Pani opis EKG: RZM z niemiarowością oddechową i obniżenie odcinka ST do 0,5mmm w II, III, aVF. Jeżeli jest to opis spoczynkowego EKG (tak można się domyślać) to nie ma w nim istotnych nieprawidłowości. Niemiarowość oddechowa jest zjawiskiem na pograniczu normy. Oznacza ona, że podczas oddychania zmienia się częstość rytmu serca, w zależności od tego, czy jest to rejestracja na wdechu, czy na wydechu. W echo serca (UKG) główna nieprawidłowość dotyczy zastawki dwudzielnej, czyli mitralnej (MV). Stwierdzono wypadanie przedniego platka zastawki dwudzielnej - dawna nazwa: zespół Barlowa. Wypadanie płatka zastawki mitralnej jest dosyć częste u młodych osób, szczególnie u młodych kobiet. Być może nawet 20% młodych kobiet, czyli co piąta, może mieć tę anomalię aparatu zastawki dwudzielnej, chociaż część z nich o tym nie wie, ponieważ nie wszystkie młode kobiety mają wykonywane echa serca. Ważną sprawą jest, czy wypadanie płatka łączy się z niedomykalnością mitralną (MR). W Panie przypadku niedomykalność mitralna jest mała. Czyli sytuacja nie jest zła. Warto powtarzać echo serca co najmniej co 2 lata, żeby zobaczyć, czy wypadanie płatka utrzymuje się i czy niedomykalność mitralna się pogłębia. Zasadniczo wypadanie płatka zastawki mitralnej, nazywane z angielska - prolapsem mitralnym - nie jest poważną chorobą, ale na wszelki wypadek należy zrezygnować z zawodniczego uprawiania sportów, szczególnie ekstremalnych. Wprawdzie obecnie również kobiety są zawodowymi żołnierzami, to jednak w Pani przypadku nie będzie dobrym pomysłem marzyć o tym żeby zostać generałem w wojsku, ponieważ wcześniej trzeba brać udział w intensywnych treningach z obciążeniem. Niecodziennie duże wysiłki mogą być potencjalnie ryzykowne u osoby z prolapsem mitralnym. Tętno submaksymalne jest wartością, którą oblicza się, jako 85% tętna maksymalnego. Tętno maksymalne, czyli tętno którego nie powinno się przekraczać podczas próby wysiłkowej, ale i w życiu codziennym, wyliczamy ze wzoru: 220 - wiek, czyli w Pani przypadku: 220 - 26 = 194. Natomiast 85% liczby 196 = 165. Czyli dla Pani, zanim nie będzie miała Pani 27 lat tętno submaksymalne wynosi 165/min. Do takiego tętna doprowadzamy pacjentów podczas próby wysiłkowej, jeżeli pacjent jest potencjalnie zagrożony. Ponieważ było u Pani podejrzenie schorzenia związanego z poważnymi zaburzeniami rytmu, to właśnie dlatego przerwano wysiłek przy osiągnięciu limitu tętna submaksymalnego.

Ez mam pytanie o wyniku proby wysilkowej oraz o perspektywach. (Mialem zawal na poczatku marca wkrotce po narciarskim Biegi Piastow, w szpitalu w Jeleniej Gorze wstawiono stent do lewej komory, miesiac pozniej w szpitalu w Warszawie wstawiono drugi stent do prawej komory). Mam pozawalowe uszkodzenie lewej komory LVEF 35 %. Dzis mialem probe wysilkowa i zostalem zakwalifikowany do rehabiltacji. Wyniki proby: Czas wysilku 2:20 Max HR (mam 67 lat) 128 bpm 84 % of max predicted 152 bpm Max BP 140/90 Max workload 4.4 METS Na moment przerwania testu (z powodu patient fatigue - co oznacza zmieczenie, ale jawnie sie nie czulem zmeczony): HR (bpm) 128 BP (mmHg) 130/80 RPP (*100) 166 Comments: bez dlawicy i zab.rytmu, ekg bez ischemii, test ujemny, obnizona tolerancja wysilkowa. NYHA 2/3. Jak rozumiem, wyniki mam dosc kiepskie (z powodu niewydajnosci lewej komory), ale nie rozumiem, co to za wskazniki RPP oraz NYHA. Test zostal przerwany chyba z powodu osiagniecia max HR =128 bpm. Wyznaczono na razie rehabilitacje na rowerze stacjonarnym. Nie zalecono jezdzic z domu do punktu rehabilitacyjnego przy szpitalu rowerem (7 km spokojnej drogi). Jednak jestem przyzwyczajony do roweru. Teraz uzywam go powoli i ostroznie, ale np. pare dni temu spokojnie przejechalem 52 km. Czy podobne wysilki sa ryzykowne albo szkodliwe i dlaczego?