Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i drętwienie ręki i szybkie męczenie się przy nerwicy natręctw

Gość Zaniepokojona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zaniepokojona

Witam, Nerwicę natręctw mam od ok. 4 lat. Nie leczę, staram się panować nad nią racjonalnym myśleniem i przekonywaniem samej siebie, że wszystko jest w porządku. Objawia się ona u mnie ciągłym szarpaniem drzwi, czy aby na pewno są zamknięte, gaz zakręcony, okna szczelne... Ale ja nie o tym... Ogólnie jestem osoba bardzo nerwową. Wybuchową. W listopadzie *przechodziłam* w pracy zapalenie oskrzeli, w grudniu grypę. Pozostał kaszel. Ale dzieje się też coś, co mnie bardziej niepokoi... Mrowienie i drętwienie lewej ręki, ból po lewej stronie klatki piersiowej, barku. Bardzo szybko się męczę. Ból jest ciągły, nasila się przy dźwiganiu, siedzeniu długo w jednej pozycji i po zapaleniu papierosa. Pracuję fizycznie, z dnia na dzień czuję się gorzej. Dochodzi też stres (sesja egzaminacyjna). Boję się iść do lekarza. Kolejna choroba i ewentualna paranoja mi nie pomoże. Przewlekle cierpię na zakażenia układu moczowego (zaczęło się od zapalenia nerek). Jestem pod stałą opieką poradni urologicznej i nefrologicznej. Może brak jakichś witamin? Dodam również, ze jestem osobą otyłą (tak, wiem^^), mam 25 lat. Bardzo proszę o poradę, pozdrawiam... Zaniepokojona.

Witaj, po pierwsze serca nie boli, nie ma takiego pojęcie jak ból serca gdyż fizycznie taki ból nie istnieje a co z tym idzie ból który odczuwasz najpewniej jest innego aniżeli kardiologiczne pochodzenia. Najczęściej jest to nerwoból międzyżebrowy (neuralgia) bądź też ból pochodzący od kręgosłupa. Skoro odczuwa Pani zwiększenie intensywności bólu podczas poruszania to nie sądzę aby był to ból pochodzenia kardiologicznego. Jeśli chodzi o drętwienie to wiele osób ze zdiagnozowaną nerwicą odczuwa takie właśnie dolegliwości. Moim zdaniem nie ma powodu do obaw dla pewności i uspokojenia proszę uda się do lekarza rodzinnego który zrobi EKG i ewentualnie da skierowanie do specjalisty kardiologa. Nic nie zastąpi wizyty u lekarza:)