Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki po koronarografii a leki na prostatę

Zbigniew1946

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Panie Zbigniewie1946, Koronarografia jest badaniem diagnostycznym, które nie wymaga przyjmowania żadnych leków. Można jednak się domyślać, że po koronarografii miał Pan wykonany zabieg leczniczy - angioplastykę wieńcową z założeniem (dwóch? kilku?) stentów. Ta sytuacja kliniczna wymaga już przyjmowania określonych leków. Polocard jest nazwą handlową leku zawierającego małą dawkę aspiryny, która rzeczywiście powinna być w takiej sytuacji podawana, chyba że istnieją przeciwwskazania do aspiryny. Nie znam leku o nazwie *colipodogrek*, ale domyślam się, że chodzi o clopidogrel. Jest to tym razem nazwa międzynarodowa leku stosowanego razem z Polocardem po angioplastyce z założeniem stentu. Atoris jest lekiem obniżającym cholesterol i może być pomocny w utrzymaniu drożności stentu. Natomiast nie jestem w stanie zidentyfikować, ani nawet domyśleć się, co może oznaczać nazwa *pergoler*. No cóż, nie trzeba wszystkiego wiedzieć. Niezależnie od tego, zażywanie leków stosowanych w łagodnym przeroście prostaty, czyli Fokusin i Finaster, nie jest przeciwwskazane. Warto brać pod uwagę, że Fokusin może obniżać ciśnienie tętnicze, szczególnie w pozycji stojącej. Między innymi dlatego, jest częściej stosowany na noc, a nie w ciągu dnia. Ale u niektórych mężczyzn, nawet połknięty rano, nie ma istotnego wpływu na ciśnienie tętnicze. Warto jednak mierzyć ciśnienie i tętno możliwie częstro i zapisywać uzyskane wartości, żeby można było się lepiej porozumieć ze swoim lekarzem.

*Pergorel*-to proponowany mi zamiennik za *Colopidogrel*/w aptece/,Ale to już nie ważne,właśnie mija 12-miesięcy i nie muszę go już brać. Słyszałem,że można go brać nadal profilaktycznie,ale już bez refundacji co Pan na to,i jeszcze jedno,czy /osłonka /,*Nolpaza*,też może być zbędna-biorę *polocard*- boję się o żołądek,miałem już z nim wcześniej kłopoty. Dziękuję i pozdrawiam, Zbigniew.