Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie Plavocorinu

Gość SebastianW

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SebastianW

Witam Rok temu przeszedłem zawał. Jestem o koronografii. Przyjmuję Plavocorin. Miałem go przyjmować przez rok - co sumiennie czynię. Czy owy lek najzwyczajniej się *odstawia* po roku czy też kontynuuje się leczenie innym lekiem? Pytam bowiem wizytę u kardiologa mam kilka tygodni później niż wspomnany rok przyjmowania leku i nie wiem co z tym fantem zrobić. Dzięki wszystkim za wskazówki

Drogi Panie Sebastianie, Plavocorin (międzynarodowa nazwa: klopidogrel; oryginalny lek: Plavix) jest lekiem, który stosuje się po zawale leczonym angioplastyką wieńcową - zazwyczaj z założeniem stentu. Domyślam się, że miał Pan nie tylko wykonaną samą koronarografię, ale również angioplastykę (PTCA) z założeniem stentu. Znamy dwa rodzaje stentów: zwykłe lub metalowe (BMS) oraz uwalniające lek (DES). Stenty DES wymagają stosowania Plavocorinu dłużej, właśnie co najmniej rok od ich założenia. Można zatem myśleć, że ma Pan założony DES, a nie BMS. Ale nie musi tak być - niekiedy zalecamy stosowanie Plavocorinu (klopidogrelu) przez rok nawet u osób ze stentami metalowymi. Nadal obowiązuje zasada, że jeżeli nie ma przeciwwskazań, razem z Plavocorinem stosuje się małą dawkę aspiryny (np.Acard, Polocard, Aspirin Protect lub inne). Zatem, od dnia, kiedy przestanie Pan zażywać Plavocorin, będzie Pan nadal brał Acard lub inny rodzaj kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) w dawce od 75-100 mg/dobę. Jeżeli ma Pan przeciwwskazania do brania malej, kardiologicznej dawki aspiryny to wtedy Pana sytuacja jest bardzo indywidualna i trzeba dostroić leczenie specjanie dla Pana.

Gość SebastianW

Dziękuję za odpowiedź. Ma pan rację, mam założony stent z zleceniem przyjmowania Plavocorin przez rok. Mój niepokój budzi moment jego odstawienia, Koronarografię miałem 01.02.2013r. także na dniach mija rok od rozpoczęcia jego przyjmowania. Czy mam go najzwyczajniej 01.02.2014 przestać przyjmować, czy poczekać na wizytę u Kardiologa przełom lutego / marca? Chodzi mi o to, czy owy lek ma jakąś swoją *kontynuację*, w postaci innego leku, którą trzeba zastosować z dnia ( odstawiam Plavocorin ) na dzień ( zaczyna przyjomwać kolejny/inny ). Czy odstawienie po roku może być niebezpieczne? Dziękuję i przepraszam za nieco wnikliwe wypytywanko. :) Pozdrawiam

Witam, ja na Pana miejscu skonsultował bym się bezpośrednio z kardiologiem który zna Pana historię choroby. Lek o którym mowa (klopidogrel) jest lekiem niesamowicie ważnym gdyż bardzo niweluje możliwość wykrzepienie stentu/ów. Ja osobiście znam trochę więcej rodzji stentów:) A jeśli chodzi o stentu to ja osobiście znam zwykłe (wieńcowe), stalowe,kobaltowo chromowe, DES oraz biodegradowalne (Absorb oferowany przez firmę Abbott ) Ale wracając do pytanie, ja osobiście udał bym się do kardiologa który Pana prowadzi i spytał o odstawienie leku, proszę pamiętać,że lek ten jest niezmiernie ważny. Jaki lek teraz będzie Pan zażywał?

Gość sebastianw

Panis doktorze.chcialbym ponowic moje pytanie odnosnie plavocorinu. Czy po zakonczeniu jego przyjmowania wskazane jest przyjmowanie innego ,dodatkowego leku? Koncze kuracje pojutrze...przebywam teraz w wielkiej brytanii. Lekarz I kontaku (tutejszy) powiedzial, ze mam go poprostu przestac przyjmowac,bowiem mina rok. Znowu moj przedmowca nastraszyl mnie wlasnie jakimis wykrzepami I stresogenna wizja przyszlosci...prosze zatem o jakas wskazowke.dziekuje pieknie.

Drogi Panie Sebastianwie, Praktyczna porada może zależeć od Pana odpowiedzi na pytanie: ile tabletek Plavocorinu ma Pan w domu? - Czyli dwie, na dziś i jutro? - Czy może więcej, na tydzień, dwa lub trzy, albo jeszcze więcej i wystarczy Panu tabletek do dnia wizyty u kardiologa? Jeżeli ma Pan więcej, to proszę brać Plavocorin do dnia, kiedy się Panu skończą tabletki. Jeżeli ma Pan tylko jedną tabletkę, a może dwie - to tylko dziś, ewentualnie również jutro. Zasadniczo, jeżeli miał Pan brać Plavocorin przez 12 miesięcy, to trzeba się tego trzymać i po prostu zakończyć kurację tym lekiem właśnie w dniu, kiedy kończy się jeden rok od angioplastyki (PTCA) z założeniem stentu. Natomiast jeżeli pozostaną Panu jeszcze jakieś tabletki Plaviocorinu, to nie trzeba ich wyrzucać tylko spokojnie dalej brać raz dziennie, aż się skończą. Natomiast, jeżeli Plavocorin (lub jego odpowiednik) jest w Wielkiej Brytanii nam receptę to lekarz I kontaktu (GP) nie będzie Panu chciał przepisać tej recepty, ponieważ nie ma do tego podstaw. Skoro zalecono, że ma Pan go brać przez rok, to znaczy że przez rok, a nie dłużej. Chyba, że są indywidualne okoliczności wymagające przedłużonego stosowania Plavocorinu. Tego leku nie przedłuża się innym lekiem, tylko jak pisałem wcześniej, trzeba nadal brać samą aspirynę (bez Plavocorinu) w dawce kardiologicznej (Aspirin Protect lub lek występujący pod inną nazwą, ale zawierający kwas acetylosalicylowy w dawce 75-100 mg). Co do straszenia przez innych pacjentów. Już Stańczyk udowodnił, że w Polsce jest najwięcej lekarzy, którzy chętnie udzielają rad na każdy temat, ponieważ się na wszystkim znają. Kiedy byłem młodym lekarze (to było bardzo dawno temu), koronarografia była w Polsce wielką rzadkością i mało kto z pacjentów wiedział jak ona wygląda. Niektórzy pacjenci w szpitalu, kiedy wracali na swoją salę po wykonanej koronarografii, opowiadali swoim sąsiadom, że podczas badania ich krew tryskała do sufitu i potem kroplami spadała z sufitu na podłogę. Oczywiście sąsiedzi byli śmiertelnie przerażeni. I o to chodziło. Można było pokazać jakim się jest ważnym człowiekiem, bo przeżyło się koronarografię. Ale Pan już ma koronarografię za sobą i wie Pan jak ona wyglądała.