Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Lewogram w ekg a znieczulenie ogólne

Gość uliczka

Rekomendowane odpowiedzi

W badaniu ekg wyszlo mi tak lewogram, pojedyncze pobudzenia komorowe, rytm zatokowy HR 71/min RR 842 ms QRS 100ms os QRS -18 Moje pyanie czy to grozne i czy moge miec operacje w znieczuleniu ogolnym, Pytam tu bo wizyte mam dopiero za 2 tygodnie. Nie odczuma zadnych dolegliwosci i nigdy nie odczuwalam, cwicze, dlatego niepoki mnie taki wynik, prosze o rade. z gory dziekuje:)

Droga Pani Uliczko, Opis EKG sprawia wrażenie opisu komputerowego bez wniosków klinicznych.Prawdopodobnie wynik elektrokardiogramu nie bedzie stanowił przeciwwskazania do znieczulenia ogólnego. Ostateczną decyzję podejmie Pani internista bądź kardiolog, a ostatecznie anestezjolog, który ma prowadzić znieczulenie. Lewogram nie jest sytuacją prawidłową w EKG, ale sam w sobie nie jest czymś niepokojącym. Warto wiedzieć, czy nie ma Pani nadciśnienia tętniczego, na czym polegają ćwiczenia, czy nie ma danych na przerost lewej komory serca? Być może zostanie Pani skierowana na echo serca?

Tzn ja szereg badan robilam do operacji usuniecia duzego znamienia na rece, badanie ekg robila pielegniarka potem lekarz zrobil opis, ja tylko odebralam wynik ekg z takim opisem , tak wiec dopiero pewnie jak obejrzy to lekarz zaecuduje co dalej. Oprocz tego robilam tez inne badania min rtg pluc i jest prawidlowe,teraz te wszytkie wyniki i badania obejrzy lekarz , ktory zaecyduje o tym czy moge przejsc operacje. napialam tu bo dzis odebralam wynik tego ekg i sie wystraszylam bo po pierwsze czy bedzie ta operacja a po drugie czy wogole mam zdrowe serce. dodam ze zeby nie ten zabieg/operacja nie podejrzewalam bym nawet ze cos moze byc nie tak. Jak wspomnialam nie odczuwam zadnych dolegliwosci sercowych, ciezko pracuje fizycznie a pozatym codziennie okolo 30 min jezzde na rowerku stacjonarnym. dziekuje ze mam mi odpisal