Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Zmeczony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 21 lat. Od wakacji źle się czuję (wtedy zrzucałem to na alergię, gdyż jestem alergikiem wziewnym). Lato minęło a objawy wciąż się nasilają. Mam problemy z koncentracją i pamięcią. Aktualnie często bardzo szybko się męczę, drżą mi ręce, czuje się jakby po spożyciu alkoholu (obraz za mgłą, niepewny chód), wyimaginowany, nieco poza swoim ciałem, często wybudzam się ze snu z silnymi zawrotami głowy i panicznym strachem o własne życie, zazwyczaj towarzyszyła temu nierówna praca serca, uczucie jakby serce miało się zaraz wyrwać z piersi. Niekiedy odczuwam bóle głowy, często w okolicy zatok, czoła, ale również w innych miejscach głowy (taki wędrujący ból). Bóle w okolicy kręgosłupa, najczęściej rano, z tym że nie potrafię określić dokładnego położenia, czasem szyja a czasem przy kości ogonowej (podejrzewam wadę gdyż przez ostatnie lata pracowałem w biurze przy komputerze). Zauważyłem że gdy kładę się spać często swędzą mnie ramiona. Czasem przy chodzeniu wydaje mi się że moje nogi nie mają siły... Ciężko mi to opisać bo niby utrzymują ciężar mojego ciała no ale są jakby takie nieco zdrętwiałe. Kilka razy zdarzyło mi się obudzić z tak mocno zdrętwiałą ręką że nie byłem nią w stanie ruszyć, nie miałem w niej czucia, po chwili wszystko wracało do normy. Ciężej mi się oddycha, przy połykaniu śliny mam uczucie jakby coś stało mi w przełyku. Mógłbym jeszcze trochę powymieniać, ale to chyba takie główne dolegliwości. O ile poczucie *upojenia* towarzyszy mi przez cały czas o tyle inne objawy nie są stałe. Nie ma jakichś konkretnych czynników wywołujących te objawy. Czasem np wstanę rano zjem śniadanie i jestem zmęczony jakbym ciężko pracował przez cały dzień. Stało się to nieco uciążliwe bo np. zachodzę na pocztę czy gdziekolwiek indziej i gdy przychodzi mi płacić wyjmuję banknot i przekazuję osobie która mnie obsługuję zauważam że moje ręce trzęsą się jakbym pił przez tydzień. Aktualnie doszło do tego że nie pracuję, siedzę większość dnia w domu, jestem totalnie wykończony tym co się ze mną dzieje. Byłem u okulisty, wszystko ok poza tym że mam przewlekłe zapalenie spojówki (na tle alergicznym). Od neurologa nie dowiedziałem się na razie nic. Wykonała jakieś proste badania, zleciła zrobić EEG (zrobione 2 tyogdnie temu) i umówić się na następną wizytę (która przypada na 5.02) więc jeszcze nie wiem co wyszło. Morfologia chyba w porządku (z tym że nie jestem pewien) Morfologia z dnia 08.01 Hematokryty 40,4% [41-53] MCHC 35,9 g/dl [31-35] MPV 11,3 fl [6,5-11] (to jedyne odchylenia od normy) i dosyć wysoki poziom (ale w normie) TSH: TSH 4,97 µlU/ml [0,25-5,0] Morfologia z wczoraj (inne laboratorium) LYMPH% 53,6% [19.3-52] RDW-CV 10,8% [11-16] (jedyne odchylenia od normy) A tutaj dokładniejsze badania tarczycy: TSH 4,510 mlU/I [0.27-4.2] (już poza wynikiem referencyjnym) FT4 1,31 ng/dl [0.93-1.7] FT3 4,55 pg/ml [2.02-4.43] anty-TPO 12,1 IU/ml [0-34] anty-TG 16,8 IU/ml [0-115] i kortyzol 24,04 µg/dl (nie podali wartości referencyjnej więc nie wiem czy dobry) No aktualnie czekam co powie neurolog, ale próbuję też jakoś znaleźć przyczynę tego stanu bo naprawdę jestem już totalnie wykończony. Kilka osób sugerowało mi depresję albo nerwicę. Ale przed *chorobą* byłem człowiekiem spokojnym, miłym i raczej zadowolonym z życia... No nie wiem może ktoś na tym forum będzie potrafił mi jakoś pomóc. Pozdrawiam.

Gość Mis Koala

Mialam identyczne objawy i tez latalam przez pol roku po wszystkich lekarzach i robilam wszystkie mozliwe badania.Obijawy sie nasilaly.Zaden lekarz nawet nie wpadl na to ze to moze byc depresja bo nie bylo nic widac i tez bylam szczesliwa i pelna energi.Po tych wszystkich przejsciach z lekarzami zostal mi tylko psychiatria tylko jego nie odwiedzilam bo nawet nie pomyslalam ze go potrzebuje,wkoncu sie wybralam bo juz bylam zalamana cos mi jest a wszyscy lekarze mowia ze badania sa dobre i jestem zdrowa a ja coraz gorzej sie czuje. Okazalo sie ze mam zaawansowana depreche...