Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szarpanie serca przy skurczach dodatkowych

Gość KevinS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie, zakładam nowy temat gdyż tak naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć co mi dolega (lekarze generalnie również:). Prze ostatnie kilka lat miewałem sporadycznie ( 3-4 razy w tygodniu) uczucie które generalnie prawdopodobnie było skurczami dodatkowymi, normalne bicie serca i zaraz po uderzeniu od razu kolejne aż podchodziło do gardła. Generalnie przez ostatnie 2 lata miałem wykonywane chyba z 10-11 badań EKG, do tego kilka UKG, 4-5 razy holter i badanie wysiłkowy. Wszystkie badanie nie wykazały nic nadzwyczajnego. Ostatni tydzień natomiast przyniósł ze bosa nasilenie się dolegliwości, a mianowicie dziwne kilkunastosekundowe *szarpania* serca. Jak nigdy zdarza mi się odczuwać takie ataki 4-5 razy dziennie po kilka, kilkanaście sekund każde. Czasami dzieje się to jak po coś sięgam,obracam się czy najzwyczajniej jak siedzę. Najśmieszniejsze jest to,że z piątku na sobotę miałem założony holter i akurat wtedy nie miałem nawet jednego pojedynczego incydentu. Oczywiście w 3 godziny po ściągnięciu holtera moje serca zaczęło wariować. Nie wiem jak opisać najdokładniej to odczucie,ale jest to takie niezsynchronizowane szybkie bicie serca bez normalnego rytmu takie kilkusekundowe potykanie. Dzisiaj badałem potas/magnes + morfologia , wszystko wyszło ok. EKG robione w zeszły piątek tez wyszło ok.

Drogi Panie KEVINS-ie, Proponuję nakłonić swoje serce, żeby *zaczynało wariować* wtedy, gdy jest rejestracja holtera, a nie 3 godziny po zdjęciu elektrod i odłączeniu aparatu. Warto sobie uzmysłowić, co powoduje *wariowanie* Pana serca? Wysiłek fizyczny? - To chodzić po schodach podczas rejestracji. Emocje? Strach? - To poprosić, żeby ktoś Pana przestraszył, ale tylko wtedy, kiedy jest już podłączony holter. Nie wiele będzie można Panu pomóc, jeżeli nie będą zarejestrowane zaburzenia rytmu serca, które Pan tak przykro odczuwa. Może się okazać, że nie są czymś groźnym. Wtedy będzie mógł Pan przejść do porządku dziennego z tymi *wariowaniami serca*.

Do kevins ja mam to samo , od kilku dni moje serce starciło rytm bywało juz tak wczesniej ale nie tak mocno jak teraz . Raon sie budze pochodze torche po mieszakniu ide do piwnicy napalic wpiecu i juz mam problemy , żeby wejść do góry serce szaqleje puls ostanio miałam 140 czulam jak wszystko we mnie sie trzęsło . Ja mam przepisane betabloker Biosotal 40 na moja prośbę bo nie mogłam juz normalnie funkcjonowac dopadął mnie deprasja z powodu tego stanu . Biore ten lek 2 lata na początku troche pomagało ale teraz wydaje mi sie że nie pomaga nic . Do tego miąłmk stwierdzoną niedoczynnosc tarczycy na która zazywam Euthyrox w dawce 25 mg . teraz robiłam badania tarczyca wyniki idealne . Ale leki nadal biore i co zauwazyłąm że jak wezme tablete na tarczyce to za chwile moje serce szalej . Tak dziej sie od 2 tygodni . Teraz tez siedze pisze a w mj normalny ryttm wpada dodatkowy skurcz .serce bije potem jest maleńka pauza jakby stanęło i to nastepne uderzenie jest bardzo silne jakby podwójne , mam to cały czas . Badania robiąłm EKG . HOlter < wysyłkowe nic poz za słaba kondycja musiałm zejs c zbiezni bo brakowało mi tchu . Nie mam juz ochoty chodzic po lekarzach bo przeszałm 6 kardiologów i nikt nic nie pomógł ale dodam że z tego powodu moje zycie zmieniło sie koszmar jedno wielki piekło .

Witaj,

Ja od kliku lat mam podobną sytuację. 

Niedoczynność tarczycy, wyniki skaczą. 

Serce najczęściej wieczorem mi dokucza, mocne szarpnięcia. Czasami pojedyncze, innym razem kilka następujących po sobie. Zdarza się w ciągu dnia jeśli szybko się schyle. 

Jeśli się czymś zdenerwuję, wystasze objawy się nasilają. W następnym tygodniu idę do kardiologa. Dwa lata temu miałam przebadane całe serce. Miałam obniżoną wydolność bo jestem otyła. Jednak na trochę problem ustał, teraz wszystko się nasiło. 

Czytając różne portale kardio, różne wypowiedzi jedno jest pewne przestać się nakręć i szukać na siłę problemu. Jednak z tym,, nie nakręć się,, nie jest łatwo, wiem to po sobie. Od rana już myślę czy znowu coś będzie się działo. 

Dwa razy miałam coś innego niż szarpnięcia w ciągu dnia, 3 razy pod rząd. Wtedy czułam się okropnie, wystraszona i bez sił. 

Trochę wspomagam się witaminkami. Zobaczymy co powie kardiolog. 

Pozdrawiam