Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Streptococcus alfa i Neisseria w wymazie z gardła

Gość jakub9756

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy mógłby mi ktoś kompetentny albo zorientowany w temacie pomóc? Otóż robiłem wymaz z gardła, które od miesiaca mam zaczerwienione i wyszło coś takiego: Streptococcus alfa Neisseria sp. pojedyncze Candida sp. Miesiac temu chorowałem na przeziębienie, miałem antybiotyk, ale gardło jest nadal nieco czerwone, choć nie boli (tylko czasem rano swędzi albo szczypie). Lekarz u którego byłem z wynikiem mówił, że jest w porządku ale ja czytałem ze te Neisserie i Streptococcusy mogą powodować różne choroby, a Candidie to też chorobotwórcze grzyby. Boję się że jest coś nie tak ale nie wiem co...Czasem zakreci mi się w głowie, czasem mnie boli głowa, gorączki nie mam (36,7- 36,8 przeważnie). Przypisuję sobie różne choroby i objawy ale już w końcu nie wiem co mi jest...Czy te wyniki wymazu są prawodłowe czy moze jest coś nie w porządku? Proszę o odpowiedź.

Drogi Panie Jakubie, Ważny jest rodzaj wyhodowanych z wymazu z gardła bakterii (Streptococcus alfa i Neisseria sp.) i drożdżaków (Candida sp), ale istotna jest również ich ilość. Za istotną uważa się 10 do 5-tej potęgi. Jeżeli nie zrobiono antybiogramu, to oznacza, że bakterie, albo nie są chorobotwórcze, albo - po prostu nie jest ich tak dużo, żeby trzeba było to leczyć. Pojedyncze Candida są prawdopodobnie pozostałością po antybiotykoterapii, ale skoro są pojedyncze, to prawdopodobnie nie stanowią problemu. Warto zaufać lekarzowi, który uważa, że stan gardła nie wymaga dalszej terapii. Można stosować objawowe leki bez recepty, przeznaczone do miejscowego płukania gardła w celu jego odkażenia.