Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy z sercem po nadczynności tarczycy

Gość ŁUKASZ 23

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ŁUKASZ 23
hej mam lat 23.. jakies rok temu zaczęły mi sie problemy z sercem tzn potykanie sie jego w trakcie pracy najczęsciej przy kucaniu lub w ogole w podobnej pozycji i nawet bez powodu, wiecie uczucie leku i takie tam w nadczynnoŚi tarczycy...lecz jestem po badaniach serca ekg,echo,wysiłkowe holter...nic nie wykryto a holter miałem tylko taki na naciŚnięcie i wttedy zapisywał ale nie udało mi sie tego wyłapać trudno takie potkniecie wyłapac... teraz gdy wyniki tsh i ft4 mam w normie no to ft4 jest roche zaniżone tsh 1,35 ft4 1.97 a norma jest 1,75 pomimo ze juz wszystko dochodzi po lekach cały czas odczuwam to potykanie sie serca reszta ucichła takie jak 200 uderzeń na minute takie ataki...lecz biore propanolol10 bo bez tego to nie wiem czy nadczynnoŚć tarczycy gdzie wykryto po ok 6 miesiacach od problemów serowych mogło mi sie cos w tym serduchu popsuć ze mam takie potknięcia z powodu a nieraz bez prosze o poradę....dzieki pozdrawiam
Gość malgorzata z lublina
witam cie lukaszu niestety tarczyca bardzo niszczy organy to jest skryty zabujca mi tez tarczyca uszkodzila bardzo serduszko teraz czeka mnie operacja serca na ktura oczekuje w kolejce bardzo sie boje ale nie ma innej mozliwosci pozdrawiam malgorzata z lublina
hej. ja mam to samo! mam 23 lata. moje serce zaczeło szalec kiedy zaczełam dojżewać (ok 12 roku zycia). oczywiscie wszyscy wtedy stwierdzili ze jestem nerwusem i powinnam isc do psychologa nie do kardiologa:/ (zrobili mi tylko ekg wtedy a że nie miałam akurat w tym momencie ataku to nic nie wykryli:/) co jakis czas od tamtego czasu czyli co pol roku, co rok, to wracało. dopiero gdzies od roku ataki sie nasiliły a na chwile obecną mam to kilka razy w miesiącu do tego stopnia ze nie moge wstac z łózka (ostatnio wstałam i stracilam przytomnosc). tetno w czasie ataku mam ok 150-180 /min. do tego przyznam że od listopada mam dziwne dolegliwosci zwiazane z watrobą. czuje ze jest powiekszona i oczuwam dyskomfort. niewiem czy to ma zwiazek z nadczynnoscia tarczycy ale chyba tak...no co co innego...?! jestem tym przerażona bo mialam robione echo serca i mialam holtera i wykryto hiperkinetycznosc czyli za szybkie bicie. jednak wady zadnej niema. teraz mam miec pobierana krew zeby sprawdzic hormony ale ja wiem ze mam nadczynnosc bo mam prawie wszystko objawy. serce, mocne zmeczenie, nadwrazliwosc, nerwowosc ostra, zimne konczyny, znuzenie, drganie miesni, do tego od 13 roku zycia mam guzka na obojczyku ktory wraz ze zmiana pogody (przesilenie wiosenne i zimowe) powoduje ze powieksza mi sie i mnie boli. onkolog i chirurg stwierdzili ze to nie rak, tylko raczej węzeł. teraz mysle ze to moze byc od nadczynnosci tarczycy ktora (wychodzi na to) ze mam od dawna! bardzo sie boje ze moze to juz byc złośliwe bo czytałam że taka postać przybiera z czasem. niewiem na ile to prawda ale jestem totalnie przerazona. prosze pomozcie!
Może moje doświadczenie tu sie przyda ? Napiszcie też co sądzicie o moim postępowaniu i decyzji. Podzielę się swoim doświadczeniem (M-68 lat). Metizolem zlikwidowany został stan nadczynności mojej tarczycy (z 0,01 - do 2,80). Stan nadczynności powodował kołatanie serca . Likwidacja nadczynności usunęła to kołatanie. Zalecono jednak zabieg operacyjny. Zapisałem się już do szpitala na zabieg całkowitego usunięcia tarczycy, choć biopsja wykazuje tylko rozrzucone guzki lite. A więc zagrożenie rakiem jest śladowe. Poczytałem ostatnio dużo o tarczycy w internecie i zebrałem szereg opinii przeciw ryzykownej operacji. Wczoraj z lekarzem podjęliśmy decyzję - zakończyć leczenie nadczynności i jeśli ona powróci zostanę skierowany na mniej ryzykowna terapie usunięcia tarczycy przez jodowanie. To jest bardziej skuteczna i mniej ryzykowana metoda rozwiązania problemu. Radzę: leczcie nadczynność i niedoczynność tarczycy bo ogromnie szkodzi sercu. W leczeniu tarczycy ważne by wykluczyć raka, robi to się przez konieczną biopsję. Dobra jest metoda - jodowanie. adres mój : czuk1@gazeta.pl