Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dawkowanie Lexaponu

Florida

Rekomendowane odpowiedzi

Zupelnie przypadkowo trafilam na forum. Moja corka przeszla probe samobojcza.stwierdzono u niej gleboka depresje lekowa Teraz chodzi na terapie grupowa i przyjmuje od miesiaca 10 mg lexapronu. Dzisiaj psychiatra zwiekszyl jej dawke do 20 mg. czy ktos przyjmuje taka dawke i jak czuje sie? Tak w ogole to mam tysiace pytan zw z ta choroba. Nie wiem jak pomoc mojemu dziecku jak zachowywac sie by nie zaszkodzisz. Prosze niech ktos sie odezwie.

Droga Pani Florido, Lexapro należy do leków antydepresyjnych. Lek jest dostępny w 2 dawkach - tabletki po 5 i po 10 mg. Zazwyczaj jest stosowany w dawce 10 mg na dobę. W zależności od potrzeby i od reakcji pacjenta na lek, lekarz psychiatra może zwiększyć dawkę do 20 mg na dobę. Jest to dawka maksymalna, której się nie przekracza. Zatem Pani córka otrzymuje dawkę maksymalną. To nie ma żadnego znaczenia, czy ktokolwiek otrzymuje taką dawkę i nawet, gdyby Pani znalazła taką osobę, to nie ma to żadnego wpływu na to jak powinna być leczona Pani córka. Każdy pacjent reaguje indywidualnie na dany lek i nie ma potrzeby poszukiwać innych ludzi zażywających Laxapro i samemu wpływać na wielkość dawki, którą stosuje córka - bo ktoś tak powiedział. Ważne jest to, co proponuje psychiatra, który zna córkę i wie, jak działa lek przez nią stosowany. Proponuję, żeby Pani dotarła do psychiatry leczącego córkę oraz do osoby (psychologa - psychoterapeuty ?), prowadzącego terapię grupową. To są właśnie osoby, z którymi należy rozmawiać. Jedynie w przypadku, gdyby córka zastrzegła - ustnie lub na piśmie - że nie życzy sobie, żeby z Panią na jej temat rozmawiano - wówczas utrudni to sytuację. Pomimo wszystko, najlepiej jednak rozmawiać o córce z lekarzem i psychoterapeutą, którzy ją znają i leczą.