Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sumie nie wiem od czego zacząć ale postaram się to jakoś sensownie opisać. Mam 20 lat i w zasadzie nie mogę juz normalnie funkcjonować. Nie wiem kiedy to się tak naprawde zaczęło. Wymienię objawy które męczą mnie teraz i w ostatnim czasie moze ktoś mi cos sensownego odpisze. Tak więc: miewam stany lękowe o swoje zdrowiem wynikające ze ciągłego złego samopoczucia. Mam też dziwne uczucię w głowie jak by narastającego ciśnienia takiego ucisku, w tylnej częsci głowy, czasem przechodzi to w ból głowy ale taki trudny do określenia, obecnie co chwilę marzną mi stopy i ręce, występuje też potliwość, od dawna czyli jakies 2lata mam tem ciała z pod pachy 35,4 nie wiemczy to dzobrze czy źle. Najgorsze to takie dziwne postrzeganie otocznia, jak bym miałcos ze wzrokiem ale widzę dobrze, to coś takiego jak bym był czuł się dziwnie w swoim ciele nie wiem jak to opsiać jasno. Czasem mam wrażenie ze zaraz zemdleję ale tak sie nie dzieję,jestem wyczrpany fizycznie i nie mam siły czasem nawet wstac a co dopiero robic normalne rzeczy codzienne. W nocy nie mogę spać, czesto miewam głupie sny. Cały czas utrzymuje mi się stan takiego skołowania. Nie wiem co z tym zrobić, poniewaz byłęm juz u kilku lekarzy ale ci nic specjalnego mi nie powiedzieli, natomiast badania wyszyły ok. W zeszłym roku po dziwnym incydencie omdlenia, drgawek, skolku cisnienia i tetna, w szpitalu lekarz powiedział mi ze mam nerwice od tamtej pory biore hydroxyzyne 25mg która miała takim ataka paniki zapobice, coprawda taki atak sie nie powtórzył ale ciagle utrzymuje mi sie ten stan wyzej oipisany i te dziwne objawy, to mnie wykancza i nie wiem jak sobie z tym poradzić skoro zaden lekarz nie potrafi mi nic sensownego powiedzieć. W grudniu zacząłem chodzic na siłownie myslałem ze tomi pomoze oderwac sie od problemu na poczatku było okej, ale z czasem jakos po ok miesiaca regularnego cwiczenia dostałęm takiej akcji, ze po wykonaniu kilku cwiczen (nie zbyt meczacych) narosło mi jak by cisnienie w głowie, i takie dziwne uczucie jak by ze mnie wysysało siły, zalały mnie zimnie poty i ogolnie osłabiony wróciłem do domu, prawie ze mdlejac znów po drodze. Od tamtej pory nie robie nic a czuje sie tragicznie. Czy ktos mół by mi powiedzieć cos sensownego ? moze ktos miał podobny przypadek ?

A i zapomniałem jeszcze dodać o kuciach w klatce piersiowej, dziwnym wrazeniu takim jak by moje serce nie miało czasem siły bić, miewam podwyzszone ciśnienie czasem, ale co zauwazyłęm ze moja róznica miedzy górnym a dolnym wynosci od 60 do 80 czasem a podobno normalne jest 40, zaden lekarz w sumie nie zwracał na to uwagi ale na wszelki wypadek napisze.

Drogi panie Adku, Proponuję założyć własny dzienniczek pomiarów ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego, czyli *górnego* i *dolnego* oraz tętna, czyli czynności serca (liczba uderzeń serca na minutę). Ciśnieniomierz może być elektroniczny, ale z mankietem na ramię, a nie na przegub ręki. Można mierzyć ciśnienie i tętno codziennie, a jeżeli ma Pan napęd, to nawet dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Po kilku dniach, tygodniach, miesiącach pomiarów, będzie Pan wiedział, czy ma Pan prawidłowe ciśnienie tętnicze. Skurczowe ciśnienie powinno wynosić od 110 mm Hg do 130-135 mm Hg, natomiast rozkurczowe: 70-80 mm Hg. Być może narzucił Pan sobie zbyt intensywny trening na siłowni, bez odpowiedniego przygotowania i bez prawidłowej rozgrzewki przed każdym treningiem. Proponuję intensywne spacery. To jest najbezpieczniejszy rodzaj wysiłku. Teraz jest zima i mróz, dlatego wychodząc na spacer trzeba się odpowiednio ubrać, w zależności od aktualnej pogody. To samo dotyczy lata, kiedy będzie upał. Strój powinien być zawsze odpowiedni do danej sytuacji pogodowej.

Drogi Panie Adku, Skoro miewa Pan nieprawidłowe wartości ciśnienia tętniczego, to trzeba się tą sprawą głębiej zająć. Proponuję, żeby miał Pan swój własny ciśnieniomierz z mankietem na ramię. Następnie warto założyć swój dzienniczek pomiarów ciśnienia i tętna i zapisywać uzyskane wartości. Jeżeli ma Pan ochotę, to warto mierzyć ciśnienie i tętno codziennie, a nawet 2 razy dziennie - rano i wieczorem. Ciśnienie tętnicze skurczowe nie powinno być wyższe niż 130 mm Hg. Wartość 140 mm Hg jest uważana już za nadciśnienie. Podobnie ciśnienie rozkurczowe nie powinno być wyższe niż 80 mm Hg. Wartość 90 mm Hg jest już zbyt duża, a 100 lub więcej mm Hg - to już bez dyskusji nadciśnienie rozkurczowe. Nie należy przesadzać z ćwiczeniami siłowymi, być może trenował Pan zbyt intensywnie, zbyt często i bez odpowiedniej rozgrzewki przed każdym treningiem. Proponuję intensywne spacery - 30 minut codziennie. Oczywiście, należy ubrać się odpowiednio do aktualnej pogody.

Wie pan co dziękuę za porady, ale to juz robię, myśle ze moje lekko podwyzszone cisnienie nie ma ty nic do rzeczy bynajmniej nie przeszkadza mi to, bardziej niepokoją mnie objawy które meczą mnie do tego stoponia ze czasem nie moge zrobić nic, wymienione po wyzej, chciałem usłyszec opinie kogos kto spotkał sie z czyms takim badz moze wie comoze byc tego przyczyną, dlatego też postanowiłęm napisac. Przykład z siłownia podałem jaka tez objaw tego co mi się dzię gdyż niezależnie czy ćwiczę czy nie objawy nadal się utrzymują a ostatnim razem przy cwiczeniach własnie doszło do takiego stanu.

Gość yourliberation

Sluchaj, Kolego: Na pewno sprawdzenie przyczyn somatycznych jest podstawa. Natomiast na 90% jest to choroba psychiczna. WOWOWO choroba psychiczna! na pewno nie! nie jestem przeciez jakims swirem! sobie myslisz, a ja Ci powiem, ze szereg problemow w to wchodzi i to nie jest big deal. Sam doszukiwalem sie fizycznych podstaw mojego *oderwania od rzeczywistosci* mojego zlego samopoczucia etc. Co ciekawe, tak jak Ty myslalem nad byciem zakazonym bolerioza hehe Co tu bede duzo pisal- wystarczy jak przeczytasz to http://szaffer.pl/ i jestes zdrowy... no prawie hihi POWODZENIA!

Gość Hankajantar

Nie wiem czy przeczytasz....ale czuję dokładnie to samo...to jest takie uczucie i takie sytuacje, które wymykają sie definicji i opisowi ...i nie oszukuj się, większość lekarzy nie odpowie...pomiary ciśnienia przez 3 m-ce z rzędu to żart jakiś :)wierzę,że to jednak *somatyka* a nie psyche ,tylko medycyna w tym temacie się nie rozwija,a Państwo absolwenci medycyny lecą po tym co wiedzą, ja wierzę, że nerwica jest chorobą somatyczną i wiąże się w gruncie rzeczy z zaburzoną gospodarką hormonami ...tak czuje...trzymaj sie

Witam,opisujesz swe objawy ,nie jestes sam ,ja równiez od 3 miesiecy próbuje sie z nimi uporać ,byłam u wielu lekarzy i nic.Ostatnio trafiłam do neurologa który zdjagnozował nerwice lękowo napadową.Mam tak ,ze jak wychodzę na zewnatrz zaczyna mi bic serce jak oszalała, zaczynam sie bac że umre ,że nikt nie bedzie mi w stanie pomuc ogólne skołatanie ,ciśnienie w głowie ,problem ze wzrokiem ,wrazenie jak bym sie dusiła ,czesto dotykam mostka w celu sprawdzenia czy moje serce normalnie bije ,problem z zasypianiem ,czasami drgawki ,ogółne osłabienie dostałam alprax n i powoli to mija .Czasami przestaję o tym mysleć ,ale problem tkwi w moim umysle nakrecam sie przy tym denerwóję.Mam problem z koncetracąj.Leki biore od 2 tyg.jest trochę lepiej ,ale do normalnego funkcjonowania chyba daleka droga,chociaz mam nadzieje iz któregoś dnia obudze sie bez spoconych dłoni i leków.Powodzenia.