Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zakrzepica żył głębokich jako powikłanie pooperacyjne

Gość kem

Rekomendowane odpowiedzi

CZY LEKARZ MOGL ZOSTAWIĆ MNIE BEZ ANTYKOAGULACJI? TJ CLEXSANE DOSTAWALEM TYLKO 5 MOŻE 6 DNI PO OPERACJI. Wciaz jestem za granicą gdyż z uwagi na stan zdrowia nie moglem wrócić. 26/12/2013 wydarzył mi się wypadek. Zostałem zabrany przez karetke do Kliniki stwierdzono: - rozejscie sklepienia lonowego na ok 45 mm; - pęknięcie kości krzyżowej z prawej strony; -pęknięcie żyły w brzuchu z prawej strony + zakrzep w tej żyle. Poliklinika wystawiła mi warunek przystapienia do rekonstrucji miednicy w postaci przelewu na ok. 50ooopln koncowy sumaryczny koszt byl wyższy o ok 10ooopln. 29/11/2013 wykonano operacje ktora przebiegla pomyślnie: - Wstawiono mi filtr do żyły glownej żeby zabezpieczyć serce od fragmentów skrzepu. - rekonstrukcja miednicy 6 śrubkek i plytka wzmocnienie kosci krzyzowej jedna duża sruba. Pozostawałem pod opieką lekarzy i dr. PS jako prowadzacego do 07/12 zostałem wypisany z: -lekarstwami perzeciwzapalnym celebrex -przeciwbolowym Tramadex - kule - uzyskałem podstawowe informacje jak chodzić o kulach i żeby nie podnosic nogi bardziej niz 60° To wszystko...co mi przekazal p. PS PYTANIE: 1. CZY LEKARZ MOGL ZOSTAWIĆ MNIE BEZ ANTYKOAGULACJI? TJ CLEXSANE DOSTAWALEM TYLKO 5 MOŻE 6 DNI PO OPERACJI. 2. Jeżeli to jak dlugo powinna trwać profilaktyka przeciw zakrzepowa w moim przypadku. Przeprowadzlem sie do pensionstu gdzie mielismy zarezerwowany nocleg. Z dnia na dzien czolem się lepiej i rehabilitacja przebiegala b. Dobrze wszyscy mowili mi ze powinienem mniej sie ruszać postanowilem trochę wiecej poodpoczywać leżąc tj. Brak ruch. Od 03/01/2014 malo ruchu. 05/01/2014 stracilem przytomność siedząc w kuchni. Poszedlem dalej odpoczywac po kilku godzinach odnowil sie ból w krzyżu a 10 dni jak odstawilem przeciw bolowe. 07/01/2014 Powiedziałem o tym dr. PS przy planowanej wizycie kontrolnej ale on nie za bardzo się tym przejął. Stwierdził ze tak moze byc terzeba łykac przeciwbólowe. Troche się uspokoilem. Jednak ból przeszedł na nogi i tak ze chodzenie  o kulach stało się prawie niemożliwe z bólu. W midzyczasie konsultowalem ze znajomymi i w internecie co to moze być. Mam zakrzepice zyl głębokich na obu nogach!!!! Powstaje po operacjach miednicy w 70% i w moim przypadku dodatkowe ryzyko bo już przy wypadku mialem skrzep i wstawiono mi filtr do żyły glownej. Wciaz go mam w sobie! Poddalem sie 15/01/2014 kolejnej powaznej opetacji na zylach to. usuniecie zakrzepow operował KRM. Czy któryś z lekarzy powinien odpowiedzieć p. sądem?.Myślę że tak ale teraz staram sie wrócić do zdrowia i do Polski. Pytanie:

Drogi Panie KEM, Można się domyślać, że wypadek nie wydarzył się w dniu 26/12/2013, tylko wcześniej - prawdopodobnie przed 29/11/2013, ponieważ wtedy wykonano u Pana pierwszą operację. Podaje Pan precyzyjnie koszty terapii, zatem można się domyślać, że oczekując odpowiedniego odszkodowania - od szpitala, bądź bezpośrednio od lekarza, chce Pan istotnie zredukować te koszty. Trudno to komentować i wpływać na Pana dalsze działania. Nie znamy wszystkich leków, które Pan stosował po I operacji, czy nie było wśród nich leków doustnych wpływających na krzepliwość krwi, po zakończeniu krótkiej kuracji Clexanem? Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne (Celebrex i Tramadex) są związane z określonymi działaniami niepożądanymi, które w połączeniu obu leków mogą się potęgować. Nie wiemy, czy obecnie otrzymuje Pan leki przeciwkrzepliwe doustne? Przed planowaną podróżą do Polski warto powiedzieć o tym lekarzowi prowadzącemu w kraju, w którym Pan obecnie przebywa. Trzeba też określić w przybliżeniu, jak długo będzie trwała podróż? Być może przed podróżą powinien Pan otrzymać dodatkowy lek wpływający na krzepliwość krwi. Podczas podróży warto robić przerwy, jeżeli to jest możliwe - i chodzić/spacerować podczas tych przerw. Jeżeli przerwy w podróży nie będą możliwe (np. lot samolotem) wówczas warto często wstawać ze swojego fotela i chodzić, jeżeli już Pan chodzi. Po powrocie do Polski warto niezwłocznie zgłosić się do ośrodku chirurgii naczyniowej blisko Pana miejsca zamieszkania, lub do innego ośrodka, gdzie będzie mógł Pan kontynuować leczenia przeciwkrzepliwe, zapobiegające nawrotom choroby.