Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w klatce piersiowej i żołądka, biegunki i nerwobóle a nerwica

Nika2014

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem od czego mam zacząć , gdyż po raz pierwszy jestem na jakimkolwiek forum. Może zacznę od tego ,że od kilku lat czuje się źle.Mam bóle w klatce piersiowej, nie śpię a jeżeli zasnę śpię po 12 h. Często mam bóle żołądka , biegunki. Miałam też nerwobóle. Zrobiłam wiele badań szukając choroby okazuje się jednak ,że jestem zdrowa. Natomiast ciągle czuje się źle.Miałam w swoim życiu dużo stresu. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział mi ,że to może być nerwica. A ja nie wiem czy to ta choroba? Nie czuje lęku jestem czasami przybita. Nie wiem dokąd mam iść i co powiedzieć dokładnie? Od czego zacząć? Jestem zagubiona i rozbita.. Będę wdzięczna jeżeli ktoś mógł by mi powiedzieć czy był w podobnej sytuacji? I od czego zaczynał?

Droga Pani Niko2014, Pani dolegliwości nie są charakterystyczne dla określonej choroby serca. Warto uściślić, jaki rodzaj bólów w klatce piersiowej Pani odczuwa? Czy są umiejscowione na środku, za mostkiem, czy z boku - po lewej lub po prawej stronie od mostka? Czy bóle są związane z wysiłkiem fizycznym, czy z emocjami, a może z długotrwałą pozycją siedzącą przy komputerze? Jak długo trwają bóle, czy są związane z ruchami tułowia na boki... Określenie *nerwobóle* zazwyczaj oznacza, że stwierdzało się wyraźną bolesność uciskową w określonym miejscu klatki piersiowej, np. pomiędzy żebrami. warto zastanowić się nad tymi pytaniami i wrócić do lekarza i opowiedzieć mu trochę więcej i trochę bardziej szczegółowo o swoich dolegliwościach. O nerwicy można mówić, jeżeli mamy pewność, że nie wchodzi w grę żadna choroba organiczna - np. zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa lub jego skrzywienie, nadciśnienie tętnicze i inne. Jeżeli ma Pani nerwicę, co jest prawdopodobne, wówczas może warto będzie poprosić o pomoc lekarza psychiatrę lub psychologa - psychoterapeutę.