Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawał serca u nastolatka

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałam prawie 21 lat jak dostałam zawału serca, pomimo, że jestem osobą prowadzącą zdrowy tryb życia. Nie mialam też żadnej wady seca, ani podwyższonego cholesterolu. Jestem szczupłą kobietką i regularnie uprawiam jakiś sport, więc jak widać nie ma tu żadnej reguły. Papierosów też nie paliłam, więc jak się pojawiłam na oddziale ratunkowym, to byłam tak jakby ewenementem. Jedyne podejrzenie padło na tabletki antykoncepcyjne, które przyjmowałam 3 lata, że to one mogły przyczynić się w pewnej mierze to zawału.
Witam serdecznie! Jestem tu *nowa*...co mnie skłoniło do napisania postu? poszukuję informacji... Czy naprawdę mógł to być zawał???!!!! Mam 37 lat, od kilku lat żyję w stałym napięciu nerwowym( mając dwadzieścia parę lat usłyszałam, że mam nerwicę), jednakże ostatnie wydarzenia i to co się ze mną działo zaniepokoiły nie tylko mnie. Mianowicie.. w marcu przeżyłam tragedię rodzinną..byłam cała roztrzęsiona przez kilka dni( cały czas nerwy na najwyższym piedestale), potem nastał dzień w którym wydarzyło się coś jeszcze...byłam wówczas kłębkiem nerwów...spotkałam się z przyjaciółką..trzęsło mnie niczym febra, nie byłam w stanie utrzymać w miejscu nóg i rąk, cała drżałam... czułam bicie serca, aż gdzieś w gardle...nagle nogi i ręce przestały mi drżeć, poczułam jakby od głowy spływało ze mnie życie..nawet nie czułam bicia serca( coś jakby zatrzymany kadr)...zaczęło mi eirować przed oczyma, było mi duszno, czułam silnyucisk w okolicy mostka- a przy tym paniczny strach..w uszach gwizd..i nagle przyjaciółka załapała że coś ze mną nie tak..kazała mi oddychać głęboko..było to dla mnie bardzo trudne, ale starałam się ze wszystkich sił, żeby oddychać i nie zemdleć..gwizd powoli ustępował...ciężar w klatce piersiowej pozostał...wieczorem bałam się usnąć...spałam w pozycji pół siedzącej, bo tak łatwiej było mi oddychać..jeszcze przez ok.dwóch tygodni odczuwałam ciężkość w klatce piersiowej, utrudnione oddychanie i niemożność leżenia na lewym boku( utrudniało bardzo oddychanie). Przyjaciółka zasugerowała, że mógłam przejść zawał( ale ja jestem niskociśnieniowcem!)..nie chcę bezpodstawnie zawracać głowy lekarzom, chociaż nie czuję się do końca dobrze... Proszę o podpowiedź czy to mógł być zawał???Czy mogę wykonać jakieś badania zanim pójdę do lekarza, aby to sprawdzić?? Czy wogóle jakieś badanie po takim czasie jest w stanie to wykazać??? Za odpowiedzi będę bardzo wdzięczna.
Witaj.Uważam, że powinnaś wybrać się do lekarza , aby ustalić przyczynę twoich dolegliwości. Nieraz sugerując się nerwicą można przeoczyć poważne choroby.Pytasz, czy to mógł być zawał na to pytanie może odpowiedzieć lekarz po przeprowadzeniu badań serca. Pozdrawiam
Ok. Wybiorę się..tyle, że skieruje mnie na EKG ( znowu :( )..robią mi co jakiś czas, sama niewiem czemu...wynik zawsze taki sam: zaburzenia przewodnictwa śródkomorowego... a to do niczego nie prowadzi, nigdy nawet USG serca nie miałam robionego, a po co tyle razy robić EKG??? Nasi lekarze mają takie podejście do pacjenta, u kardiologa w życiu nie byłam...o inne badania nie mam co prosić, bo mi cisnom że nie ja jestem lekarzem i to lekarz decyduje o badaniach, dlatego pytam co mogę za badania zrobić..żeby pójść już z wynikami. A co do moich dolegliwości, to chciałam tylko zapytać czy analizując obiawy można sugerować właśnie takie rozpoznanie..oczywiście wiem, że diagnozę może postawić tylko lekarz , chodzi mi o sugestie... słyszałam, że przy niskim ciśnieniu nie grozi zawał, a ja np. dzisiaj po porannej kawie mam 80/50 - to u mnie norma, przy 110/70-80 pęka mi głowa. Pozdrawiam!
nerwusek: zgłoś się do swojego lekarza rodzinnego z POZ i poproś o wykonanie badania EKG, objawy opisane przez Ciebie sugerują raczej silna nerwice ale chcąc być pewną powinnaś przejść diagnostyke kardiologiczną. Niskie ciśnienie tętnicze nie chroni przed zawałem serca , zmniejsza co prawda ryzyko jego wystąpienia ale nie może byc mowy o braku możliwości wystąpienia zawału serca. Jeżeli chcesz sama wykonać badania serca to zgłoś się do prywatnego gab. kardiologicznego na badanie Echokardiografii, EKG.... Pozdr