Gość Mariusz123 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Witam! Chciałbym nieco zarysować moją sytuacje. Za 2 tygodnie mam studniówkę, a po minimalnej dawce alkoholu twarz robi mi sie okropnie czerwona. Kiedy tydzień temu kolega przyniósł do klasy w butelce z soku miętową wódkę, a ja skusiłem się i wziąłem maluteńki łyczek, od razu zacząłem robić sie czerwony na twarzy, a na szyi miałem jakieś plamy. Miałem akurat lekcje i było mi okropnie wstyd przed 3 znajomych, którzy patrzyli na mnie jakbym umierał. Z trudem udało mi się doczekać końca lekcji w ukryciu i nieco nabrać normnalnego koloru twarzy. Teraz boję się, że na studniówce bedzie tak samo, a również nastepnego dnia na poprawinach :( Co zrobić, żeby się aż tak nie czerwienić? Wyobraźcie sobie kolor przebrania św. Mikołaja - tak właśnie wyglądałem po bardzo małym łyku alkoholu... Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam Pana Mariusza, Być może jest Pan nadwrażliwy na alkohol. Prawdopodobnie naczynia krwionośne skóry rozszerzają się u Pana po wypiciu alkoholu bardziej, niż u innych i to daje określony efekt kolorystyczny, który jest dla Pana krępujący. O ile wiem, nigdzie nie ma nakazu, obarczonego karą śmierci, picia alkoholu na studniówce, a nawet - na poprawinach. Czy sądzi Pan, że zostanie odrzucony przez kolegów, jeżeli nie będzie Pan pił alkoholu razem z nimi? Być może warto skorzystać z porady pewnego dyplomaty, który nie był wielkim amatorem picia, a jednak w niektórych sytuacjach nie wypadało nie pić. Otóż ten Pan, reprezentujący swój kraj w środowisku, w którym nie tolerowano nie picia alkoholu, nauczył się do perfekcji sztuki markowania picia. To znaczy, pozwalał nalewać sobie do kieliszka, a potem doskonale udawał, że pije. Oczywiście, to drobne oszustwo zawsze może zostać wykryte. Wtedy całą sytuację można obrócić w dobry żart. Tak, żeby się wszyscy świetnie bawili. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Mariusz123 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dziękuje serdecznie za odpowiedź Panie Marku :) Czy mógłby Pan zgłebić nieco tajników markowania picia i w jaki sposób to robić? Oraz jeszcze jedno pytanie: Czy spożywanie wapna w tabletkach musujacych (codziennie 1 tabletka aż do daty studniówki) i kilka w czasie picia alkoholu pomoże nieco zmniejszyć uporczywywe czerwienie sie? Z góry dziekuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi