Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwone plamy po alkoholu

Gość Mariusz123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariusz123

Witam! Chciałbym nieco zarysować moją sytuacje. Za 2 tygodnie mam studniówkę, a po minimalnej dawce alkoholu twarz robi mi sie okropnie czerwona. Kiedy tydzień temu kolega przyniósł do klasy w butelce z soku miętową wódkę, a ja skusiłem się i wziąłem maluteńki łyczek, od razu zacząłem robić sie czerwony na twarzy, a na szyi miałem jakieś plamy. Miałem akurat lekcje i było mi okropnie wstyd przed 3 znajomych, którzy patrzyli na mnie jakbym umierał. Z trudem udało mi się doczekać końca lekcji w ukryciu i nieco nabrać normnalnego koloru twarzy. Teraz boję się, że na studniówce bedzie tak samo, a również nastepnego dnia na poprawinach :( Co zrobić, żeby się aż tak nie czerwienić? Wyobraźcie sobie kolor przebrania św. Mikołaja - tak właśnie wyglądałem po bardzo małym łyku alkoholu...

Witam Pana Mariusza, Być może jest Pan nadwrażliwy na alkohol. Prawdopodobnie naczynia krwionośne skóry rozszerzają się u Pana po wypiciu alkoholu bardziej, niż u innych i to daje określony efekt kolorystyczny, który jest dla Pana krępujący. O ile wiem, nigdzie nie ma nakazu, obarczonego karą śmierci, picia alkoholu na studniówce, a nawet - na poprawinach. Czy sądzi Pan, że zostanie odrzucony przez kolegów, jeżeli nie będzie Pan pił alkoholu razem z nimi? Być może warto skorzystać z porady pewnego dyplomaty, który nie był wielkim amatorem picia, a jednak w niektórych sytuacjach nie wypadało nie pić. Otóż ten Pan, reprezentujący swój kraj w środowisku, w którym nie tolerowano nie picia alkoholu, nauczył się do perfekcji sztuki markowania picia. To znaczy, pozwalał nalewać sobie do kieliszka, a potem doskonale udawał, że pije. Oczywiście, to drobne oszustwo zawsze może zostać wykryte. Wtedy całą sytuację można obrócić w dobry żart. Tak, żeby się wszyscy świetnie bawili.

Gość Mariusz123

Dziękuje serdecznie za odpowiedź Panie Marku :) Czy mógłby Pan zgłebić nieco tajników markowania picia i w jaki sposób to robić? Oraz jeszcze jedno pytanie: Czy spożywanie wapna w tabletkach musujacych (codziennie 1 tabletka aż do daty studniówki) i kilka w czasie picia alkoholu pomoże nieco zmniejszyć uporczywywe czerwienie sie? Z góry dziekuje za odpowiedź