Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Migotanie przedsionków i powiększony lewy przedsionek serca

krynka

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2011 roku cierpię na migotanie przedsionków. Z początku było ono sporadyczne - raz na kilka miesięcy. Ostatnio, a ściślej mówiąc od września ubiegłego roku zdarza mi się regularnie co miesiąc a od 21 grudnia do 9 stycznia zaliczyłam 3 kardiowersje elektryczne ponieważ leki i kroplówki nie pomagały.Ostatnie migotanie wystąpiło 12 stycznia br. tj 3 dni po kardiowersji. Tym razem już mi nie umiarawiano serca tylko migotanie zostawiono a ja musiałam leżeć w szpitalu na obserwacji. Zmieniono mi leki już 3 raz i w środę migotanie ustało tylko nie wiem na jak długo.Mam powiększony l lewy przedsionek 5-5,2 cm.Szukam lekarza w Lublinie który robi ablację oczywiście jeżeli jest szansa na poprawę.

Droga Pani Krynko, Rzeczywiście, powiększony lewy przedsionek może być przyczyną częstych napadów migotania przedsionków, a jeszcze bardziej może się przyczyniać do tego, że nie można na zbyt długo utrzymać rytmu zatokowego, czyli miarowej czynności serca. Po pierwsze, warto ustalić, jaka jest przyczyna powiększenia lewego przedsionka? Czy jest to uszkodzenie zastawki mitralnej, czy przyczyna jest inna? Oczywiście warto wypróbować inwazyjnej metody leczenia napadowego migotania przedsionków, jaką jest ablacja. Ośrodki kardiologiczne, które się tym zajmują przeprowadzają również wszczepianie układów stymulujących serce, czy stymulatorów oraz ewentualnie również kardiowerterów-defibrylatorów. Tam należy szukać pomocy - również w Lublinie. Należy brać pod uwagę, że z czasem migotanie przedsionków może się utrwalić. Można jednak żyć również z utrwalonym migotaniem przedsionków, a nawet w niektórych sytuacjach jest to korzystniejsze, niż częste napady. Warto być pod opieką kardiologa, który zajmuje się zaburzeniami rytmu serca.

Dziękuję Panie Doktorze za odpowiedź. Faktycznie mam złożoną wadę mitralną tj. niedomykalność zastawki dwudzielnej II-III,oraz umiarkowaną stenozę jak również niedomykalność zastawki trójdzielnej również II-III. Wybieram się właśnie 12.02.br. do Lublina do poradni leczenia zaburzeń rytmu serca. Zobaczymy co powie mi dr. Wójcik. Pozdrawiam